Phelps: A NASCAR Cup a világ legjobb versenysorozata, a playoff-rendszer pedig tökéletes

Phelps: A NASCAR Cup a világ legjobb versenysorozata, a playoff-rendszer pedig tökéletes
credit: Meg Oliphant/Getty ImagesA NASCAR rájátszását számos kritika érte már az elmúlt években, mondván a kieséses formátum révén egyáltalán nem garantált, hogy az a versenyző és csapat ünnepelhet bajnoki címet, amely az év során nyújtott teljesítményével megérdemelné.

Hiába végez egy gárda hétről-hétre tökéletes munkát, a playoffban elég egyetlen balszerencsés verseny és máris keresztet vethetnek a kupáról szőtt álmaikra.

Ezen hangok a 2024-es naptár leleplezése után minden eddiginél jobban felerősödtek.

A titulusért zajló, tízfutamos hajrában már két-két épített pálya és superspeedway kap helyet, miután a charlotte-i roval, valamint Talladega mellé betették Watkins Glent és az Atlanta Motor Speedwayt is.

„Nem a versenyzők képességeit teszik ezzel próbára, hanem a mázlifaktort” – fakadt ki a bejelentés után Denny Hamlin podcastjében, az Actions Detrimentalban.

„Értem én, hogy a show, a nézettség a fontos, a NASCAR pedig rengeteg pénzt keres hétről hétre, de azért van egy határ… Vagy legalábbis kellene lennie.

Úgy érzem, hogy kezdek megőrülni. Tényleg én vagyok az egyetlen ember, akinek feltűnik ez a trükközés, holott a helyzet évről évre rosszabb lesz? Ilyen erővel akár egy nyolcas alakú pályán is versenyezhetnénk tolatva… Sőt, rendezzük egyenesen ott a szezonzárót! Az legyen a bajnok, aki a legtökösebb és még a nyolcas közepén sem veszi el a gázt. Döntsön a szerencse!”

A NASCAR elnöke azonban nem ért egyet az elégedetlenkedőkkel.

„A Cup mezőnye versenyzett idén betonborításon, dirtön, aszfalton, rövid oválon, utcai és épített pályán, valamint superspeedwayen is” – szögezte le Steve Phelps a szokásos évértékelőjén.

„Van még egy olyan bajnokság, amely ezt a sokszínűséget elmondhatja magáról? Szerintem nincs. Miénk a világ legjobb, egyben legversenyképesebb szériája.

A playoffunk pedig véleményem szerint a legkeményebb a sportban. Az a pilóta, akit vasárnap megkoronázunk, maximálisan meg fogja érdemelni. Hallottam én is, hogy néhányan azt mondják, inkább a trükközésről, mázliról szól. Ez nem igaz. A rájátszásunk egy hihetetlenül jó rendszer, amely a sportág legjobbjait jutalmazza.”