Fehérellenes rasszizmussal vádolják a NASCAR-t

Fehérellenes rasszizmussal vádolják a NASCAR-t
Bubba Wallace és Kyle Larson is a D4D tagja volt (credit: Chris Graythen/Getty Images)A munkahelyi esélyegyenlőséget vizsgáló bizottság (Equal Employment Opportunity Commission) beavatkozását sürgeti egy konzervatív szervezet a NASCAR által működtetett Drive for Diversity kapcsán.

Az America First Legal úgy véli, hogy a kisebbségekhez tartozó és/vagy női pilótákat, szakembereket támogató program súlyosan diszkriminálja a fehér bőrű férfiakat.

A Bloomberg információi szerint a Donald Trump korábbi jogi tanácsadója, Stephen Miller által vezetett AFL azzal érvel, hogy a kezdeményezés sérti a polgári törvénykönyv származási és nemi alapú megkülönböztetésre vonatkozó tilalmát.

A NASCAR mellett a D4D-vel szoros kapcsolatban álló Rev Racing működését is aggályosnak tartják, mondván az ARCA-ban és a Truck Seriesben versenyző csapat jogellenesen szerződteti dolgozóit, szándékosan háttérbe szorítva a fehéreket.

A stock-car szervezet egyelőre nem adott ki tájékoztatást az ügyben.

Nem ez az első eset, hogy a D4D negatív előjellel kerül be a hírekbe.

Még 2012-ben egy bizonyos Michael Rodriguez szövetségi pert indított a NASCAR ellen rasszizmus vádjával.

A Puerto Ricó-i pilóta 2005-ben jelentkezett a programba. Bár latin származásúként megfelelt a feltételeknek, mégis elutasították, mondván „túlságosan is fehér a bőre és kék a szeme”.

Rodriguez azonban nem adta fel és 2006-ban, majd 2007-ben is megpróblkozott a D4D-vel, de újfent sikertelenül.

Állítása szerint egy, a válogatással megbízott tisztviselő egyenesen úgy jellemezte a külsejét, mint „a Ku Klux Klán poszterfiúja”.

Az ügyben végül peren kívüli megegyezés született.

Ironikus módon a D4D eleve egy botrány következtében alakult ki, aminek főhőse a sportvilág egyik legnagyobb szélhámosa volt.

A 2004 óta működő projekt jóvoltából viszont már olyan versenyzők jutottak el a NASCAR csúcskategóriájába, mint Kyle Larson, Bubba Wallace és Daniel Suarez.

Nem a NASCAR az egyetlen, amely a diverzitást megcélzó kezdeményezése révén az AFL célkeresztjébe kerül. Korábban már fehérellenes rasszizmussal vádolták többek között a Morgan Stanleyt, a McDonald’s-t, a Starbucksot és az amerikai profi baseball-ligát is.