Már nem is leplezi a patinás csapat, hogy utálja a saját versenyzőjét

Premier plánban tárult a világ elé a NASCAR csapaton belüli, mocskos viszálya
credit: Jonathan Bachman/Getty ImagesMindössze két kör, 1,052 mérföld és kevesebb mint egy perc.

Ekkora táv és ennyi idő állt rendelkezésére a NASCAR Xfinity Series mezőnyének arra, hogy a közel 30 percesre nyúlt piros zászlós szakasz után eldöntsék, kik szállhatnak harcba a bajnoki címért jövő héten, Phoenixen.

A lehűlt fékek, motorok, abroncsok és felhevült idegek következtében pedig egy végtelenségig őrült sprintfutamra kerül sor, aminek végén Justin Allgaier ünnepelt, míg a Richard Childress Racinget szétvetette a düh

A gárdától a szezon végén búcsúzó Sheldon Creed 65 pontos lemaradásban vágott neki a futamnak, így az egyetlen esélye a playoff-fináléra már csak a győzelem volt.

Végül azonban a lehető legfájóbb módon kapott ki… Célfotóval.

A restart után Creed mindent egy lapra feltéve, hamisítatlan fullkontakt csatát vívott csapattársával, Austin Hillel az első helyért. Utóbbi pilóta annak ellenére sem volt hajlandó megadni magát, hogy neki a második hely is bőven elég lett volna a továbbjutáshoz.

A harc hevében többször összeértek, majd Hill hátulról eltalálta a 2-es számú Chevyt.

Az ütközés hatására az általa vezetett 21-es kiforgott, beindítva egy többautós tömegbalesetet.

Kettejük párbaját kihasználva megérkezett belső íven Allgaier, hogy aztán a leintés pillanatában 0.032 másodperccel megverje Creedet, ezzel bebiztosítva saját helyét a fináléban.

A futamot követően az RCR tajtékzott.

Jó ideje tudni lehetett, hogy a csapaton belül nem igazán rózsás a helyzet, a martinsville-i események azonban konkrétan kirakatba tették a belviszályt.A baleset miatt csak huszonegyedikként rangsorolt – és ezzel mindössze hét pont híján a rájátszástól is búcsúzó – Hill egyértelműen Creedet tette felelőssé a történtekért.

„Az dühít fel a legjobban, hogy egyszerűen lelassított a pályán. Ekkor rohantam bele, ő pedig a végén engedte, hogy Allgaier nyerjen. Mégis, mennyire idiótának kell lenni ehhez? Nagyon frusztráló. Úgy érzem, én végig tisztelettel versenyeztem ellene, ő azonban nem viszonozta. Alig várom már a jövő évet Jesse Love mellett [aki átveszi Creed helyét a 2-esben, – a szerk.]. Remélhetőleg jól tudunk majd együtt dolgozni.”

Creed így reagált:

„Austin ma éjjel dühös lesz. Versenyzőből van és vissza fogja nézni az esetet. A helyzethez képest tisztességesen harcoltam ellene. Nyilván biztosra mehettem volna, hogy bejusson [a fináléba], de mindketten ezért versenyeztünk és a csapatom tagjai megérdemelték, hogy minden tőlem telhetőt beleadjak.”

A 26 éves kaliforniainak sikerült az RCR versenyzésért felelős igazgatóját, Andy Petree-t is olyannyira felbőszítenie, hogy a szakember konkrétan leordította őt rögtön a leintés után, ügyet sem vetve a kamerákra.„Andy mérges volt azért, ahogyan a 21-essel [Hill] versenyeztem” – mondta ennek kapcsán Creed.

„Fordított esetben viszont biztosan nem szólt volna egy szót sem. Az ilyen dolgok is közrejászottak abban, hogy elhagyom a csapatot.

A feldúlt Hill pedig még tovább ment és egyenesen leleplezte Creed küszöbön álló, nagy bejelentését.

„Alig várom, hogy elkezdje karrierje új fejezetét a Gibbsnél, nekem pedig már ne kelljen többé elviselnem őt” – jelentette ki, elspoilerezve hogy Sheldon a Joe Gibbs Racingnél folytatja pályafutását.

Richard Childress szintén nem fogta vissza magát:

„Sokan versenyeztek már nekem, de senki sem volt annyira hülye, mint Sheldon Creed” – szögezte le az RCR alapító-tulajdonosa, amikor az NBC riportere a pályán történtekről próbálta faggatni.

„Csapatjátékosként egyszerűen nem csinálhatsz ilyet. Mi mást akarnak még hallani tőlem?”


UPDATE: „Mondja, aki milliókat öl a fakezű unokáiba” – Szétszedte az internet a saját pilótáját alázó, legendás csapattulajdonost


Mindezek ellenére Creed pozitívan nyilatkozott (hamarosan már ex) főnökéről:

„Szeretnék köszönetet mondani Richardnak az itt töltött éveimért. Két igazán jó szezon van mögöttem, amelyek során rengeteget tanultam. Ő volt az első, aki komoly lehetőséget adott nekem az Xfinityben, ezért örökre hálás leszek neki.”

Az Xfinity 2024-es szezonjából már csak egy verseny van hátra.

A november 4-én, a Phoenix Racewayen esedékes nagy finálén Allgaier mellett Sam Mayer, Cole Custer és John Hunter Nemechek szállhat harcba az év legjobbjának járó kupáért.

Az RCR azonban már csak kívülről szemlélheti a végső csatát Hillel és Creeddel, ahogyan a két Smith is.

A Joe Gibbs Racing újonca, Sammy Smith harmadikként ért célba, de ez pontok alapján nem lett elegendő számára a továbbjutáshoz. A Kaulig Racinget szolgáló Chandler Smith napjának – és bajnoki reményeinek – pedig egy baleset vetett véget.