IndyCar: Callum Ilott távozik a Juncos Hollinger Racingtől!

IndyCar: Callum Ilott távozik a Juncos Hollinger Racingtől!
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiKét szezon után távozik a Juncos Hollinger Racing kötelékéből Callum Ilott.

A brit versenyző és az argentín gárda hivatalos tájékoztatása szerint közös megegyezéssel döntöttek a szakítás mellett.

„Hálámat szeretném kifejezni a JHR-nek a lehetőségért, hogy a csapatuk tagja lehettem” – mondta Ilott.

„Mérhetetlenül tisztelem őket, a náluk töltött idő alatt értékes tapasztalatokat szereztem. Alig várom, hogy új kihívások elé nézzek a karrierem folytatása kapcsán.”

A bejelentést Ricard Juncos így kommentálta:

„Bár vegyes érzelmekkel veszünk búcsút Callum Ilottól, de köszönettel tartozom mindazért az erőfeszítésért, amit a csapatunknál töltött ideje alatt tett. Nagyra értékeljük a munkáját. A legjobbakat kívánjuk neki a jövőre nézve. Callum bizonyította, hogy óriási tehetség és nincs kétségünk afelől, hogy a továbbiakban is sikereket ér el a motorsportban.”

Jelen hír egyaránt tekinthető meglepőnek és némiképp vártnak is.

A JHR másfél év hiátus után a 2021-es szezon utolsó három futamán tért vissza az IndyCarba, immár Ilottal a volán mögött.

A fiatal brit egészen a 2022-es idény végéig egyedüli versenyzője volt a csapatnak. Idén viszont már kétautósra bővítették flottájukat, új pilótaként pedig az Argentínában valóságos nemzeti hősnek számító Agustín Canapino csatlakozott hozzájuk.

Itt kezdődtek a problémák. A túraautó-sztár vehemens rajongótábora már a Long Beach-i fordulón történt baleset után közellenségnek kiáltotta ki Ilottot, konkrétan halálos fenyegetésekkel bombázva őt és családtagjait.

A helyzet pedig a Laguna Secán rendezett szezonzárón végképp elfajult.

Callum a csapatutasítás ellenére is támadta Canapinót. A manőver közben azonban összeértek, aminek hatására az argentín autója megsérült és a mezőny közepére esett vissza.

A fenyegetések újra özönleni kezdtek Ilott közösségi profiljaira, néhányan pedig odáig mentek, hogy közölték vele, tárt karokkal várják Argentínában, ahonnan „nem fog élve távozni”.

A legmegdöbbentőbb része viszont a dolognak az volt, hogy a JHR egy szóval sem ítélte el ezeket a hangokat, sőt, egyenesen olajat öntöttek a tűzre.

Pár nappal a finálé után pedig Ricardo Juncos azt is leszögezte, hogy még korántsem biztos, kívánnak-e élni az Ilottra vonatkozó, 2024-es opciós jogukkal.

Mindebből adódóan már akkor biztosnak tűnt, hogy Callum távozni fog a gárdától.

Október elején azonban robbant a bomba, miszerint a McLaren kereskedelmi és stratégiai partnerségre lép Juncosékkal, aminek részeként néhány szponzoron is osztozkodni fognak.

Zak Brown többször is méltatta Ilott képességeit, amiből sokan arra következtettek, hogy a viszontagságok ellenére mégis maradhat a 77-es autóban.

Bármennyire is szerették volna azonban a papayások őt látni a volán mögött, a JHR pilótafelállással kapcsolatos döntéseibe nem volt beleszólási joguk.