NASCAR: Két hónapon belül másodszor kapták csaláson a ThorSportot

NASCAR: Két hónapon belül másodszor kapták csaláson a ThorSportot
credit: Meg Oliphant/Getty ImagesA NASCAR szerdán hivatalosan bejelentette, hogy egyéniben és a csapatok versenyében is levon 10 pontot a ThorSport Racing 98-as Fordja mellől.

A Ty Majeski által vezetett autó a Truck Series múlt heti, homesteadi fordulóján elvégzett technikai ellenőrzés során bukott meg, mint most kiderült a szabálytalan jobb-első felfüggesztés miatt.

Egyelőre nem tudni, hogy élnek-e a fellebbezéshez való jogukkal.

Nem ez az első alkalom idén, hogy elmeszelik a 98-ast.

Majeski elképesztő dominanciával nyerte meg a rájátszás első, Indianapolis Raceway Parkban rendezett futamát. A következő, Milwaukee Mile-ra kiírt forduló gépátvételén viszont már többszörösen is elhasaltak.

Ennek következtében a NASCAR valóságos szankciócunamit rótt ki a csapatra.

Majeskit a rajtrács végére száműzték, továbbá rögtön a zöld zászló után áthajtásos büntetést is kapott. Emellett a fordulóról eltiltották a crew chiefet, valamint lefoglalták az autóra szánt egyik jobb-hátsó abroncsot is.

A versenyt követően az ominózus gumit a szervezet észak-karolinai kutatási és fejlesztési részlegében újabb vizsgálatoknak vetették alá.

Ezek eredményét látva extra büntetéseket szabtak ki 75 bajnokságbeli és 5 playoff ponttól megfosztva őket, emellett a crew chiefet, Joe Shear Jr-t négy futamról eltiltották és még 25 ezer dollár pénzbírságot is fizetnie kellett.

A hírt akkor a Niece Motorsportnak vezető Carson Hocevar így kommentálta:

„Végre elvették a 98-as szupererejét, így most már mindannyian újra versenyezhetünk.”

Az elmúlt öt versenyen már csak egy hetedik hely bizonyult Majeski legjobbjának, a rájátszástól pedig a top 8-as körben búcsúzott is.