F1-es lehetőségben reménykedik az Andrettinél Kyle Kirkwood

F1-es lehetőségben reménykedik az Andrettinél Kyle Kirkwood
credit: Penske Entertainment/Chris JonesEgy pole-lal és két győzelemmel zárta karrierje második, egyben az Andretti Globalnál eltöltött első IndyCar-szezonját Kyle Kirkwood.

Ezzel a floridai versenyző egyedüliként tudott eljutni idén a széria victory lane-jére a csapat kvartettjéből, amelynek rajta kívül Colton Herta, Romain Grosjean és Devlin DeFrancesco volt még a tagja.

Kirkwood állítása szerint nagyszerűen érzi magát az amerikai open-wheel csúcsán, ugyanakkor egy pillanatig sem tagadja, hogy álmai netovábbja a Forma-1.

„Remélem, hogy számításba vesznek” – nyilatkozta a 25 éves pilóta a Motorsportnak annak apropóján, hogy az FIA nemrég jóváhagyta az Andretti királykategóriás pályázatát.

„Rendkívül jól érzem magam ott, ahol vagyok. Szeretek az USA-ban élni, könnyedén haza tudok menni Floridába és a szabadidő is több az IndyCarban, mint a Forma-1 esetében. Tetszik, hogy [a világbajnoki sorozathoz viszonyítva] nagyon keveset kell utazni.

Gyerekként viszont az F1 volt az első számú cél. Különösképpen Floridában, ahol a gokartpályák meglehetősen dél-amerikai és európai központúak.”

Kirkwood az első olyan versenyzőnek számít, aki az IndyCarhoz vezető mindhárom nevelőszériában (USF2000, Indy Pro 2000, Indy NXT) rögtön a legelső szezonjában bajnoki címet szerzett, méghozzá elképesztő dominanciával.

„Nehéz lenne nemet mondanom egy F1-es ajánlatra. Fiatalon, még gokartban ülve az ottani srácokra néztem fel a legjobban. Akkoriban biztos voltam abban, hogy az tenné teljessé az életemet, ha egyszer Forma-1-es autót vezethetnék.”

Kirkwood – aki egyébként Logan Sargeant egyik legjobb barátja is – karrierje tizenéves korában már más irányt vett és innentől fogva az IndyCar lett a fő célkitűzése.

Bár egymás után gyűjtötte a trófeákat a gokartok világában, az anyagiak és az otthoni környezet – aminek révén az iskolai tanulmányait is folytatni tudta – azonban döntő tényezőnek bizonyult. Mindemellett az amerikai open-wheel abból a szempontból is vonzóvá vált számára, hogy itt sokkal inkább nyers versenyzés zajlik a pilóták között, míg a világbajnoki sorozatban már inkább a gyártók meccselnek egymással.

Ennek ellenére a Forma-1 ott maradt a bakancslistáján.

„Ha lehetőséget kapnék az F1-ben, akkor muszáj lenne megragadnom. Szerintem az indycarosok többsége ugyanezet mondaná.

Ez semmit sem von le a szériánk értékéből, mert a véleményem szerint az IndyCar a legjobb bajnokság a világon abban a tekintetben, ahogyan a pilótákkal bánnak és milyen versenyek zajlanak a pályákon.

A mezőny tagjai között megfigyelheő a bajtársaisasság, klassz helyekre megyünk és minőségi életet élhetünk. Az F1 azonban mindig is az autósport csúcsát jelentette, ezért nagyon nehéz lenne nemet mondani rá.”

Kirkwood neve mellett jelenleg 15 szuperlicenc-pont szerepel, így az elkövetkezendő években minimum az IndyCar összetettbeli top 3-ában kell zárnia a különleges engedély megszerzése érdekében.