NASCAR: Búcsú a legendától – Vasárnap minden Kevin Harvickról fog szólni Homesteaden

NASCAR: Búcsú a legendától – Vasárnap minden Kevin Harvickról fog szólni Homesteaden
credit: Stewart-Haas RacingHihetetlen, de már csak három verseny van hátra Kevin Harvick NASCAR-karrierjéből.

A Stewart-Haas Racing veteránja januárban jelentette be, hogy az idei szezont követően, huszonhárom Cupban eltöltött év után végleg szögre akasztja a sisakját.

Ebből adódóan az idény során már számos pálya köszönetet mondott neki, a most hétvégi fordulónak otthont adó Homestead-Miami Speedway azonban maximálisan ki fogja maxolni a tiszteletadást.

A másfél mérföldes floridai ovál Harvick karrierjének legnagyobb mérföldköveként vonult be a sportág történelemkönyvébe, miután 2014-ben itt szerezte meg a Cup bajnoki címét.

Ennek apropóján már bő egy hete hivatalossá vált, hogy a verseny a 4EVER 400 nevet kapja.

A 47 esztendős sztár előtti főhajtás azonban itt még messze nem ér véget.

Az SHR általa vezetett, 4-es számú Fordja pontosan azzal a dizájnnal fog pályára hajtani, amivel kilenc évvel ezelőtt elhódítótotta a legjobbnak járó kupát. A tökéletesség kedvéért ráadásul egy rég látott márka is visszatér.

Harvick mögé még 2011-ben, a Richard Childress Racingnél állt be szponzorként az Anheuser-Busch,amely cég három szezonnal később, 2014-ben az SHR-hez is veletartott.

A világhírű sörfőzde az első hat közös évük során a Budweiser brandet reklámozta az autón, míg 2016-tól már a Busch Light logója alatt rója a köröket.

Az Anheuser azonban a mostani, rendkívüli futam kedvéért hajlandó volt arra, hogy visszahozza a Budweiser színeit.Mindemellett a pálya azt is bejelentette, hogy a motorok beindítására vonatkozó parancsot Rodney Childers adja ki a mezőnynek a családjával együtt. A szakember 2014-től dolgozik az SHR-nél Harvick crew chiefjeként és rögtön első nekifutásra együtt ünnepelhették a már említett bajnoki címet.

A rajtot jelző zöld zászlót a NASCAR alelnöke, egyben Harvick jó barátja, Mike Helton lengeti, míg a pace carban Armando ‘Pitbull’ Perez fog helyet foglalni a felvezető körök során.

A Grammy-díjas rapper-producernek, egyben a Trackhouse Racing társtulajdonosának nincs szoros kötődése a versenyzőhöz, ugyanakkor nagy rajongónak tartja magát.

Harvick 2001-ben mutatkozott be a Cupban, amiben a sportág valaha volt egyik legnagyobb tragédiája is kulcsszerepet játszott.

Richard Childress eredetileg úgy tervezte, hogy csak a következő idénytől lépteti fel őt a királykategóriába. A szezonnyitó Daytona 500 utolsó körében azonban a csapat sztárja, Dale Earnhardt halálos balesetet szenvedett, helyét pedig már a következő futamtól Harvick kapta meg.

Az akkor 25 éves pilóta a Megfélemlítővel eggyé vált 3-as helyett azonban már a 29-es rajtszámmal mérette meg magát, hamarosan pedig sikerült megszereznie első győzelmét is – méghozzá igencsak hátborzongató módon.

Az Atlanta Motor Speedwayen rendezett Cracker Barrel Old Country Store 500 március 11-én, hajszálpontosan három héttel a Daytona 500 után kapta meg a zöld zászlót.

A verseny nem csak a Winston Cup szezon negyedik – azaz az Earnhardt Sr. tragédiája utáni harmadik – állomása volt, de Harvick pályafutásának is a harmadik főkategóriás rajtját jelentette.

Az igazi csattanó viszont csak most jön: Harvick ugyebár az idény 4. futamán, a 29-es számú autóval az 5. helyről rajtolva – egy extrém szoros befutóban Jeff Gordont legyőzve –látta meg elsőként a kockás zászlót.

A számok sorrendbe téve: 4-29-51, ami az USA-ban elterjedt formátum szerint megegyezik Dale Earnhardt Sr. születési dátumával (1951. április 29.).

Ha az élet egy hollywoodi forgatókönyv lenne, akkor Harvick karrierje utolsó győzelmét most vasárnap, a nyugdíjazása előtti harmadik futamon aratná…