Milyen motorolajt válasszunk az őszi-téli közlekedéshez?

Milyen motorolajt válasszunk az őszi-téli közlekedéshez?Akinek autója van, annak a motorolaj utántöltése és cseréje ismerős feladat, melyet bizony évente többször is el kell végezni.

A megfelelő motorolaj kiválasztása viszont sokaknak nem olyan egyszerű feladat, mivel annyiféle osztályozás és jelölés van a flakonokon.

Persze el lehet intézni annyival a kérdést, hogy nézze meg mindenki az autó gépkönyvében, mit ajánlj a gyártó, és vegye azt, vagy ha nincs meg a könyv, akkor meg kérjen segítséget az autós boltban az eladótól.

Az autó gépkönyvében persze benne lesz az iránymutatás, de hogy melyik márkát válasszunk, az már biztosan nem.

A megfelelő motorolaj kiválasztása pedig rendkívül fontos, hiszen a kenőanyag fő feladata az, hogy biztosítsa a fém alkatrészek megfelelő kenését és a motor hűtését, de fontos szerepe van a szennyeződések eltávolításában és a motor tömítettségének javításában is.

Természetesen motorolaj esetében is fontos a minőség, ehhez pedig az kell, hogy magas minőségű alapolajból készüljön, ami a motorolaj 80 %-át teszi ki.

A maradék 20 % valamilyen adalék, amely jellemzően valamilyen viszkozitás-, fagyáspont-, és súrlódásmódosító összetevőt is tartalmaz – írja a Fékmester.


Honnan tudhatjuk, hogy egy motorolaj megfelelő minőséget képvisel:

Bár a motorolaj túlnyomó részét az alapolaj teszik ki, az adalékok az olaj műszaki tulajdonságait kedvezően befolyásolják. Egy alapolaj háromféle lehet: ásványi, fél-szintetikus vagy szintetikus. Bármelyik fajta megfelelő lehet, viszont vannak olyan elvárások, melyeknek egy minőségi motorolajnak meg kell felelnie:

  • Megfelelő kenést kell biztosítani a téli, hidegebb időszakban is.
  • Ne csak a kenést lással el, de járuljon hozzá a motor tisztántartásához is.
  • Fontos, hogy az üzemanyag savas kémhatásával szemben rezisztens legyen.
  • Egy minőségi olaj a csereperiódus alatt végig konzisztens, és felmelegedés ellen is védelmet. nyújt.
  • Alacsony illékonysággal kell rendelkeznie, és korrózióvédelmet is .
  • És persze alapvető feladata, hogy biztosítsa a megfelelő kenést a motor és a fém alkatrészek számára.

Ahhoz, hogy a megfelelő olajat válasszuk ki, mindenképp fontos, hogy a motorolaj jelölésekkel alapvetően tisztába legyünk. Motorolajat ma már számos helyen vásárolhatunk, olajshop van a neten is, de az autósboltok kínálatában is bőven akad motorolaj.


Amit a motorolaj jelölésekről alapvetően tudni érdemes

Ha ismerjük a motorolaj jelöléseket, az nagyon megkönnyíti majd a dolgunkat a vásárlásnál.

Többféle jelölést is használnak a gyártók, persze nem feltétlen kell mindent ismerni ahhoz, hogy megfelelő olajat választhassunk, de a leggyakoribbakat mindenképp érdemes.

A nemzetközi gyakorlatban az American Petróleum Institute rendszere, röviden API terjedt el, ezért a legtöbb motorolajon az API szabványok szerinti jelöléseket fogjuk látni.

Nem árt tudni, hogy az azok az olajok, melyek API minősítést kapnak, az autógyártók által meghatározott minimális teljesítmény szabványoknak megfelelnek, tehát bátran választhatjuk őket.

Az API jelölés mellett a SAE motorolaj viszkozitási mutatószámát érdemes még figyelni.

Vegyük a 10W-30 jelölésű motorolajat. Az első szám az a legalacsonyabb hőmérsékletet mutatja, amelyen az olaj képes megvédeni a motort, akár hidegindítás esetén is.

A kiindulópont minden esetben -35 fok, példában szereplő kenőanyag tehát -25 °С hőmérsékletig jelent védelmet.

A W a winter szóra utal, ami telet jelent. A 30 a normál körülmények közötti olaj áramlás tulajdonságát mutatja.

Ha őszi/téli közlekedésre keresünk motorolajat, mindenképp olyat válasszunk, amin a W (winter) jelölés szerepel.