Minden idők legsikeresebb női autóversenyzője lett Erica Enders

Minden idők legsikeresebb női autóversenyzője lett Erica EndersJade Avedisianen kívül egy másik hölgyversenyző is sporttörténelmet írt múlt hétvégén.

Az NHRA Pro Stock kategória ötszörös – egyben regnáló – bajnoka, Erica Enders 0.024 másodperccel verte meg Dallas Glennt a vasárnap rendezett Texas NHRA FallNation döntőjében.

Ezzel a helyi hősnek is számító, 40 esztendős klasszis idei harmadik diadalát aratta, összetettbeli előnyét pedig 85 pontra növelte a másodikként jegyzett Greg Andersonnal szemben.

Még ennél is jelentősebb, hogy Enders karrierje során immár 47. alkalommal tudott nyerni, amivel az NHRA történetének valaha volt legtöbb győzelemmel bíró pilótájává vált.

Sőt, a teljes profi motorsportot tekintve sem találni nála több elsőséggel büszkélkedő hölgyet.

Az eddigi rekordernek szintén egy NHRA-versenyző számított a Pro Stock Motorcycle háromszoros bajnoka, Angelle Sampey személyében, akinek neve mellett 46 győzelem szerepel.

Úgy jöttünk ide, hogy küldetésünk van” – nyilatkozta a forduló után az Elite Motorsports sztárja.

„A mezőny nagyon versenyképes, már a kvalifikáció is rendkívül szoros volt és mindenki óriási tempót produkált. Totális őrület! A végtelenségig kiélezettek a küzdelmek. Nagyon hálás vagyok azért, hogy itt lehetek. Fantasztikus nap volt, az autómon dolgozó srácok pedig elképesztőek. Megtiszteltetés, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek. Magasan vezetjük a tabellát és alig várom Vegast [az NHRA következő állomását].”

Enders sikere annak fényében csak még lenyűgözőbb, hogy pár hónapja olyan mélypontra került mentálisan, hogy egyenesen a visszavonulását tervezte.

A tavalyi – mint fentebb említésre került -, ötödik titulusát hozott idénye után a lehető legrosszabbul indult számára a 2023-as szezon.

Műszaki és vezetői hibák egyaránt hátráltatták, amelyek révén májusban már csak az összetett tizennegyedik pozíciójában jegyezték.

A sikertelenség természetesen feltüzelte az internetes trollokat, akik a helyzeten élvezkedve kíméletlenül rászálltak Endersre.

„Borzalmas ezt megélni, mivel most is ugyanolyan keményen dolgozunk és ugyanannyi pénzt költünk, mint a múlt szezonban” – fakadt ki a versenyzőnő nyár elején a RACER-nek.

„Minden tőlünk telhetőt megtesztünk és határozottan nem felejtettük el, hogy mit kell csinálni. Egyszerűen csak a dolgok most nem a mi várakozásainknak megfelelően alakulnak.

Nem tagadom, pocsék időket élek meg. Az összes közösségi alkalmazást letöröltem a telefonomról, mert a legszívesebben megfojtanám azokat az idiótákat, akik csak beszólogatnak, miközben fogalmuk sincs semmiről. Ülnek otthon a kanapén, Cheetost esznek és bennünket néznek a tévében. Hétfőnként pedig előbújuk belőlük a fotelszakértő. Próbálunk a lehető legpozitívabbak maradni, de az emberek ezen sötét oldala nem mindig könnyíti meg.

Nemrég elkezdtem megírni a visszavonulásomról szóló bejelentésemet, mivel úgy éreztem, hogy már nem tudok teljesíteni és pocsék versenyző lettem. Ezzel egyidőben viszont lett egy sikeres tesztünk Tulsában és úgy éreztük, végre találtunk valamit. Felcsillant a remény.”

Enders számára nem ismeretlenek a fent és lent pillanatok.

Több, mint egy évtizedbe telt, mire 2014-ben végre meg tudta szerezni az első bajnoki címét. A következő idényben sikerült dupláznia, a 2016-os szezont viszont már nyeretlenül zárta, míg 2017-2018-ban is csak kétszer jutott el a victory lane-re.

2019-ben azonban újra elfoglalta kategóriája trónját, ahogyan 2020-ban, majd 2022-ben is.

A tulsai optimizmus pedig valósnak bizonyult és június elején, a Bristol Dragwayen Enders már magasba is emelhette a győztesnek járó Wally-trófeát.

„Ez a csapatnál lévő srácoknak köszönhető, akik sosem adják fel” – mondta a verseny után az érthetően boldog Erica.

„A legnagyobb kihívás a rengeteg nem építő, hanem romboló szándékú kritika volt, amelyek mind ugyanazt sugallták: a karrieremnek vége. Most viszont megmutattuk, hogy ez egyáltalán nem így van! Sokat szenvedtünk az autóval, én pedig mentálisan is a padlón voltam.

Kikészültem ideigleg és már megkérdőjeleztem mindent, elvesztettem az összes önbizalmamat. Komolyan azt hittem, hogy nincs többé keresnivalóm a pályán. Az apukám viszont a szemembe nézett és azt mondta, hogy emlékezzek arra, ki vagyok: egy ötszörös bajnok. A csapat is mindvégig mellettem állt és biztattak. Jó érzés tudni, hogy ennyien hisznek bennem és a legrosszabb időszakban is felhívják a figyelmemet arra, hogy nekem is hinnem kell magamban.”KAPCSOLÓDÓ: Az autósport-szakág, amely kimaxolta a diverzitást – Csak épp egyáltalán nem reklámozzák