NASCAR: Larson nyert Vegasban és ott van a bajnoki döntőben!

NASCAR: Larson nyert Vegasban és ott van a bajnoki döntőben!
credit: Chris Graythen/Getty ImagesA vasárnapi, Las Vegas Motor Speedwayen rendezett South Point 400 nyújtotta az első esélyt arra, hogy a még meccsben lévő nyolc pilóta közül valaki egyből kvalifikálja magát a NASCAR Cup Series bajnoki döntőjébe.

Kyle Larson pedig tökéletesen élt is a lehetőséggel és mindkét szakaszt behúzva, a futam 267 köréből összesen 133-at az élen töltve megszerezte idei negyedik (a pontozás nélküli All-Start is beleszámítva ötödik) győzelmét.

Ezzel karrierje során másodszor lett tagja a rájátszás négyfős, Phoenix Racewayen rendezendő fináléjának.

A bravúrt ezt megelőzően 2021-ben hajtotta végre, amikor sikerült is a bajnoknak járó kupával távoznia az egymérföldes oválról.

Larson diadala azonban egyáltalán nem volt olyan sima, mint amilyenek a puszta statisztikák alapján tűnik.

A második szakasz során egy óvatlan pillanatban eltalálta a falat. Elképesztő mentésének is köszönhetően az autójában nem keletkezett komolyabb kár, de a lendületvesztés miatt több pozíciót visszaesett.

A kaliforniai pilóta szurkolói azután sem lehettek nyugodtak, hogy kedvencük újra átvette a vezetést.

A hajrában ugyanis hatalmas elszántsággal üldözte őt Christopher Bell, az utolsó körbe érve pedig már minden esélye megvolt arra, hogy elkapja a Hendrick Motorsports 5-ös Chevyjét.

Végül azonban nem járt sikerrel és a kockás zászló alatt Larson 0.082 másodpercet vert rá.

A Joe Gibbs Racing versenyzője érthetően el volt kendőve a leintés után, hiszen nem csak egy potenciális győzelmet bukott el, de a playoffban is kieső helyen áll, 2 egység mínuszban a továbbjutó vonal alatt.

Mindeközben Larson élete egyik legjobb hetét tudhatta maga mögött, lévén kedden megnyerte saját sprint car szériája, a High Limit bajnoki címét, csütörtökön a McLarennel teljesítette az Indianapolis 500-on való részvételéhez szükséges Rookie Orientation Programot, vasárnap pedig ugyebár jegyet váltott a Cup playoff-döntőjébe.

A Las Vegas-i futam top 5 pilótájának sorrendjét a rájátszásból már egyaránt kiesett Kyle Busch, Brad Keselowski és Ross Chastain tette teljessé.Hendrickékre visszatérve, a patinás csapatnak meglehetősen felemás napja volt.

A még szintén playoffban lévő William Byront hetedikként intették le.

Ryan Blaney utólagos kizárása miatt viszont felugrott hatodiknak, a playoff-összetettben pedig jelenleg a másodikként jegyzik.*

A csapatok bajnokságában jegyzett 9-es Chevy futamának sorsa már a szombati edzésen megpecsételődött.

A gyakorlás alatt Chase Elliott defekt miatt falnak csapta az autót, ami olyannyira megsérült, hogy innentől fogva a tartalékgépbe kényszerült.

A táv során folyamatosan küszködött és egészen a harmadik szakaszig képtelen volt feljönni a legjobb húsz közé.

Az utolsó restartnál viszont már a tizenhatodikként jegyezték és felcsillant a remény arra, hogy mégis jó eredménnyel zárja a napot.

A 2020-as bajnok azonban az újraindításkor látványosan lelassított.

Ez a manőver ellenkezik a NASCAR szabályaival, mivel így az autó extra szabad helyet alakít ki maga előtt, ami jogosulatlan előnyhöz juttathatja. Emellett pedig nyilvánvalóan balesetveszélyes is.

A versenyirányítás nem is maradt adós a válasszal és – akárcsak nem sokkal korábban AJ Allmendinger esetében – áthajtásos büntetést szabott ki rá.

Elliott végül csak a harminckettedikként zárt, már körhátrányban, de Blaney büntetése után ő is előre ugrott egy pozíciót*.

A 48-as számú Chevrolet-val Alex Bowman meggyőző teljesítményt nyújtva beverekedte magát a top 10-be is, egy baleset következtében viszont már a 144. körben búcsúzni kényszerült.

Rajta kívül csak Carson Hocevar nem tudta befejezni a versenyt.

A Legacy Motor Club újonca (és a Spire Motorsports jövő évi, teljes szezonos pilótája) defekt miatt kötött a javasoltnál közelebbi ismeretséget a fallal.

A NASCAR Cup következő fordulójának a Homestead-Miami Speedway ad otthont október 22-én.

A top 8-as szakasz egy héttel később, Martinsville-en zárul, ahol kiderül, hogy november 5-én, Phoenixen melyik három versenyzővel kell megküzdenie Larsonnak a 2024-es titulusért.


*- UPDATE (10.16.): A NASCAR tévedett, visszavonták Blaney kizárását, a Team Penske 12-ese megtarthajta a hatodik helyet!

Részletek: Eszméletlen hibát vétett a NASCAR, ártatlanul zárták ki Ryan Blaneyt


Az (ismét) módosult, hivatalos végeredmény: