NASCAR: Ismét lesz oválpályás futam Európában!

Jó hír az európai NASCAR-rajongóknak: Ismét lesz oválpályás verseny az öreg kontinensen!
credit: NASCAR Whalen Euro SeriesHivatalosan bejelentette 2024-es versenynaptárát a NASCAR Whelen Euro Series.

Az amerikai stock-car szervezet európai divíziója 2024-ben hét országot látogat meg, ráadásul playoff-formátummal fűszerezve.

Az alapszakasz április 13-14-én startol el Valenciában, majd a mezőny tiszteletét teszi az olaszországi Vallelungában, ezt követően pedig a következő állomás Brands Hatch lesz.

A legizgalmasabb helyszínt viszont kétségkívül a június végére kiírt hollandiai Raceway Venray félmérföldes oválja képezi.

A stílszerűen csak Oval GP névre keresztelt forduló az első, kizárólag balra kanyarodó bevetése lesz a szériának 2019 óta.

A szintén a Venrayen lebonyolított American Car Fest pole-ját négy évvel ezelőtt nem más szerezte meg, mint Jacques Villeneuve.

A versenyt egészen a hajráig a kanadai veterán dominálta, aminek során sikerült megfutnia a leggyorsabb kört is.

Egy ütközés következtében azonban csak a harmadikként ért célba, míg a győzelmet a szezon végén bajnokká avatott Loris Hezemans ünnepelhette.

Az oválpályás visszatérés után két hónappal, augusztus 31-én már a a csehországi Autodrom Most vár a EuroNASCAR csipetcsapatára, majd alig három hét múlva megkezdődik a négyfutamos, immár dupla pontozású rájátszás.

Közvetlenül a bajnoki hajrát megelőzően az összetett állását újra átszámítják, minden egyes pilóta neve mellől levonva a két egyéni legrosszabb eredményt.

A titulusért folyó, végső harc Németországban, azon belül is Oscherslebenben rendezendő elődöntőn kezdődik, majd a szezon legjobbját október 13-án, a Beligumban lévő Circuit Zoldereren koronázzák meg.