Hamlin szerint a Hendrickre jellemző mentalitás miatt nincsenek sztárjai a NASCAR-nak

Hamlin szerint a Hendrickre jellemző mentalitás miatt nincsenek sztárjai a NASCAR-nak
credit: Meg Oliphant/Getty ImagesMinden túlzás nélkül kijelenthető, hogy Denny Hamlin a NASCAR jelenlegi legszókimondóbb és legmegosztóbb figurája.

Sőt, talán az egyetemes autóversenyzésé is, hiszen nem nagyon van még egy olyan magas profilú pilóta, aki szívfájdalom nélkül képes beleállni sportága legbefolyásosabb embereibe is, ha az igazságérzete úgy kívánja.

A Joe Gibbs Racing veteránja és a 23XI Racing társtulajdonosa emiatt már olyannyira a NASCAR elitjének radarján van, hogy vele kapcsolatban tavaly egy kérdőív kitöltésére is sor került az iparági pénzemberek és részvényesek körében.

Őt azonban ez cseppet sem zavarja.

A Next Gen autóval kapcsolatos biztonsági problémákra reagálva kijelentette, hogy a NASCAR nem vállalja a felelősséget a versenyzők sérüléseiért, ahogyan azt sem tartotta magában, hogy szerinte csak úgy fejlődhet a szervezet, ha komplett lecserélik a vezetőséget.

Persze olykor képes elképesztően meggondolatlanul is nyilatkozni. Erre ékes példa volt a 2018-as botránya, amikor egy népszerű műsorban nem kevesebbet állított, mint hogy a Cup mezőnyének 70%-a tiltott teljesítményfokozó szerekkel él.

Ebből adódóan érthető volt a szervezet fejeseinek ijedtsége, amikor Hamlin idén januárban bejelentette, hogy elindítja saját podcastjét.

Az Actions Detrimental című show-ban nem is hazudtolja meg önmagát és hétről hétre kendőzetlen őszinteséggel osztja meg a világgal véleményét a NASCAR, sőt az egyetemes popkultúrát illetően is.

Ennek kapcsán a Hendrick Motorsports jelenlegi alelnöke, Jeff Gordon a minap leszögezte, hogy ezt a fajta szókimondást ő nem tűri meg a csapatán belül

„Denny megpróbálja felkavarni az állóvizet és véleményformálásra késztetni az embereket” – mondta a korábbi négyszeres Cup-bajnok a SiriusXM NASCAR Radio vendégeként.

„Teljesen mindegy neki, hogy pozitív, vagy negatív reakciókat vált ki, tőlem pedig dicséretet érdemel azért, mert ezt el is ismeri. Azt viszont semmiképpen sem akarom, hogy bármelyik versenyző az HMS-nél kövesse a példáját. Túlságosan is ellentmondásos és az én szememben eltereli a figyelmet arról, ami igazán fontos. Én azt szeretném, ha a pilótáink a győzelmeik révén építenék ki a rajongóbázisukat.

Örülnék neki, ha más srácok is csinálnának olyan dolgokat, mint Denny. A Hendrick Motorsportsnál viszont erről szó sem lehet. Hívhatnak bennünket merevnek, de ez egy üzlet és a cél az, hogy versenyeket nyerjünk, valamint törődjünk a szponzorokkal. Mi a sport által akarunk népszerűvé válni.

Kiépíthetsz magad köré egy brandet a közösségi médiában, lehetsz benne a legjobb, de nehéz úgy a győzelemre összpontosítani, ha más dolgok elvonják a figyelmed.”

Hamlin nem is maradt adós a válasszal.

Hol máshol, mint a híres-hírhedt podcastjében?

„A tipikus ‘Hogyan fékezzük meg a NASCAR növekedését’ egyszeregye’, ami azzal kezdődik, hogy ‘Ez túlságosan is ellentmondásos számunkra’...

Hála Istennek én nem Jeff Gordonnak vezetek.

Egyáltalán miféle elterelésről beszél? Arra céloz, hogy engem kifújolnak a pályán? Profi vagyok, aki profi módon intézi a dolgait. Megbeszélésekre járok és jól tudom, hogy mikor, mit kell tennem.

Örülök annak, hogy a Joe Gibbs Racingél versenyezhetek. Amiatt is boldog vagyok, hogy úgy irányíthatom a saját csapatomat, ahogyan én szeretném. Határozottan kijelenthetem, [a 23XI-nél] soha nem fogok olyan dolgokat követelni, mint Gordon az HMS-nél.

Megvan a joga ahhoz, hogy saját véleménye legyen és nekem is. Szerintem hatalmas hiba a Hendrick Motorsports részéről, hogy ilyen a mentalitásuk, mikor annyi nagyszerű személyiség van a sportban, akikből sztárt lehetne csinálni.

Egyszerűen megőrjít, hogy senki sem elég tökös ahhoz, hogy kinyissa a száját.

Ez persze nem a versenyzők hibája.

Magával a hozzáállással van gond, ami gátat szab a sportunk fejlődésének is. Én hiszem, hogy lennének sztárjai a NASCAR-nak, de soha, senki nem fogja őket észrevenni, mert ott állnak mögöttük a fehér gallérosok és folyamatosan azt figyelik, hogy jól viselkednek-e.”KAPCSOLÓDÓ: „Kezdek megőrülni” – Hamlin kiakadt a NASCAR versenynaptára miatt