NASCAR: „Ördögi” győzelmet aratott a road-király, újabb négy versenyző búcsúzott a rájátszástól Charlotte-on

NASCAR: “Ördögi” győzelmet aratott a road-király, újabb négy versenyző búcsúzott a rájátszástól Charlotte-on
credit: James Gilbert/Getty ImagesA Charlotte Motor Speedway rovalján ért véget a NASCAR Cup Series rájátszásának top 12-es köre.

Ez azt jelentette, hogy újabb négy versenyző kényszerült búcsút inteni az idei bajnoki címről szőtt álmainak.

Ironikus módon viszont – miközben mindenki a továbbjutó vonalra figyelt – a végső győzelmet egy olyan pilóta szerezte meg, aki eleve be sem jutott a playoff tizenhat fős mezőnyébe.

AJ Allmendinger a hatodik helyről rajtolt, majd a 109 körből 46-ot az élen töltve végül elsőként látta meg a szezon utolsó, nem oválpályás futamának kockás zászlaját.

Ezzel tovább öregbítette hírnevét, mint a NASCAR valaha volt egyik legjobb roados versenyzője.

A Kaulig Racingnek vezető kaliforniai a tizennegyedik győzelmét aratta jobbkanyarokat is tartalmazó vonalvezetéseken, ebből a harmadikat a Cup Seriesben.

Jelen sikert már rögtön a csapatrádión valóságos érzelmi kitöréssel reagálta le.

Ennek kapcsán a leintést követő interjúja során fel is tették neki a kérdést, hogy miért pont ez a diadal kavarta fel ennyire?

Sosem tudhatod, hogy mikor győzhetsz újra” – válaszolta Allmendinger.

„Annyira szeretek mindenkit ennél a csapatnál! Mindenekelőtt üdvözölni szeretném a gyönyörű feleségemet és az újszülött kisfiamat! Általában a kockás zászlót oda szoktam adni valakinek itt a pályán, most viszont inkább hazaviszem és betakarom vele Aerót [a fiát]. Gyűlölök sírni, de ez egy átkozott Cup-futam volt! Fogalmam sincs, hogy valaha meg tudom-e még ismételni.”

A 41 éves versenyző „ördögi”, 0.666 másodpercet adott a másodikként célba ért William Byronnak, míg a harmadik pozíciót Kyle Busch kaparintotta meg.

A Hendrick Motorsports ifjonca texasi elsősége révén már két hete a playoff top 8-as körében tudhatta magát. Buschnak azonban mindenképpen nyernie kellett volna ahhoz, hogy életben tarthassa bajnoki esélyeit.

Azzal, hogy ezt a bravúrt nem sikerült véghezvinnie, a Richard Childress Racingnek vezető veterán immár zsinórban harmadik éve lesz kénytelen kívülről figyelni a kupáért zajló háború harmadik felvonásának küzdelmeit.

Rajta kívül kiesett még Bubba Wallace (23XI Racing), Ross Chastain (Trackhouse Racing), valamint az RFK Racing pilótája, egyben társtulajdonosa, Brad Keselowski is.

A 2012-es bajnok számára azonban némi vigaszt nyújthat, hogy csapattársa és kvázi alkalmazottja, Chris Buescher meccsben maradt a titulusért.

Hozzá hasonlóan szintén életben tartotta esélyeit a baleset miatt kiállni kényszerült Denny Hamlin, ahogyan Ryan Blaney, Kyle Larson, Christopher Bell, Tyler Reddick, a fentebb említett Byron, valamint Martin Truex Jr. is.

Utóbbi JGR-es azonban már csak egyéniben maradt harcban, miután az általa vezetett 19-es Toyota kiesett a csapatok versenyéből.

A Hendrick Motorsports 9-es Chevyje esetében azonban merőben más a helyzet.

A gép sofőrje, az alapszakaszban hét futamot (hatot sérülés, egyet eltiltás miatt) kihagyott Chase Elliott egyéniben nem tudta beverekedni magát a playoffba, az autó viszont az őt helyettesített Josh Berry, Jordan Taylor és Corey LaJoie által szerzett pontoknak köszönhetően bejutott a rájátszásba.

Elliott pedig menetel is vele előre és már ott van a legjobb nyolc között.

A rovalon eltöltött bő 3 órája azonban minden volt, csak sima nem.A 27 éves georgiai tizenöt körön át haladt az élen és úgy tűnt, komoly esélye van a végső győzelemre is. A második szegmens végén azonban egy baleset a feje tetejére állította gondosan kidolgozott stratégiájukat.

A terv szerint két körrel a szakasz befejezése előtt ejtette volna meg soros kiállását annak érdekében, hogy a mezőny többi része előtt térhessen vissza a pályára, megőrizve vezető pozícióját.

Elliottot már csak néhány méter választotta el a pitroadot jelző vonaltól, amikor belengették a sárga zászlót Corey LaJoie és Josh Bilicki ütközése miatt.

A szabályok szerint a pitet ebben a pillanatban lezárták, ezért a 9-esnek nem volt más választása, mint a büntetés elkerülése érdekében visszakanyarodni a pályára.

A szakaszt így megnyerte ugyan, de a később végrehajtott tankolása és kerékcseréje miatt jelentősen visszaesett.

Ha ez nem lett volna elég, néhány körrel később egy rendkívüli kiállást is be kellett iktatnia defekt miatt.

A csapások ellenére viszont sikerült visszaegerésznie magát egészen a kilencedik helyig, aminek révén az autó elég pontot zsebelt be a továbbjutáshoz.A verseny a 97. körben prezentálta a legijesztőbb jelenetét.

A JTG Daugherty Racingnek vezető Ricky Stenhouse Jr. autója egyik pillanatról a másikra kigyulladt, de szerencsére személyi sérülés nem történt.

A végére pedig jöjjön egy érdekesség.

A 2022-es rájátszás bajnoki döntőjének kvartettjéből már egyedül csak Bell van versenyben.

Joey Logano már a top 16-os körben kiesett, Chastain most búcsúzott, míg Elliott idén nem került be egyéniben a rájátszásba.

A Cup autói legközelebb október 16-án, a Las Vegas Motor Speedwayen csapnak össze.