NASCAR: 58 éves rekord és továbbjutást érő negatív statisztika – 5 érdekes tény a rájátszás top 12-es szakasza után

NASCAR: 57 éves rekord és továbbjutást érő negatív statisztika – 5 érdekes tény a rájátszás top 12-es szakasza után
credit: Chris Graythen/Getty ImagesMagyar idő szerint vasárnap éjjel, a Charlotte Motor Speedway rovalján lezárult a NASCAR Cup bajnoki hajrájának második, top 12-es szakasza.

A leintést követően búcsúzott a 2024-es kupáról szőtt álmaitól Kyle Busch, Ross Chastain, Bubba Wallace és Brad Keselowski, miközben a victory lane-en a playoffba eleve be sem jutott AJ Allmendinger ünnepelhetett.

Az alábbiakban jöjjön öt érdekes tény az észak-karolinai futam után, amely egyben az év utolsó, nem oválpályás fordulóját is képezte.


1. Martin Truex Jr. egyike lett azon pilótáknak, akik egyéniben folytathatják a rájátszást. Tette ezt úgy, hogy az alapszakasz utolsó előtti, Watkins Glen-i versenye óta egyszer sem tudott a top 15-ben végezni.

Rajta kívül csak egyetlen teljes munkaidős pilóta akad, aki az elmúlt hét futamot kivétel nélkül a legjobb tizenötön kívül zárta: az összetettben jelenleg 31.-ként jegyzett Harrison Burton.

2. Az alapszakasz bajnoki címét behúzott veterán ezzel a legelső versenyzővé vált a NASCAR kieséses playoff-érájában, aki úgy került be a harmadik körbe, hogy az előző kettőben egy top 10-es befutót sem produkált.

3. A 2022-es bajnoki döntő kvartettjéből már csak Christopher Bell van meccsben az idei kupáért. Joey Logano a top 16-os szakaszban búcsúzott, Chastain a legjobb 12 között vérzett el, míg Chase Elliott eleve be sem jutott a rájátszásba.

4. Allmendinger az első pilóta lett Dan Gurney után, aki az első három Cup-győzelmét kivétel nélkül roadon aratta. A legenda 1963-1965 között zsinórban háromszor zárt az első helyen Riverside-on (majd 1966-ban itt kaparintotta meg a negyedik diadalát is a szériában). „Dinger” pedig 2014-ben Watkins Glenen, 2021-ben az Indianapolis Motor Speedway roadján, majd most, a CMS rovalján diadalmaskodott.

5. Utóbbi pálya ráadásul kifejezetten kedves számára, lévén az Xfinity Seriesben itt teljesített négy rajtából az összeset győzelemmel zárta. Az idei főkategóriás sikerével pedig azt is elmondhatja magáról, hogy 2019 óta minden egyes évben eljutott ezen a vonalvezetésen a victory lane-re.KAPCSOLÓDÓ: „Ördögi” győzelmet aratott a road-király, újabb négy versenyző búcsúzott a rájátszástól Charlotte-on