Hailie Deegan: „Az autóversenyzés az egyetlen dolog, amihez értek”

Hailie Deegan: “Az autóversenyzés az egyetlen dolog, amihez értek”
credit: AM RacingCsütörtökön vált hivatalossá, hogy Hailie Deegan jövőre már a NASCAR Xfinity Seriesben folytatja karrierjét.

A 22 éves versenyzőnő az AM Racing 15-ös számú Ford Mustangját vezetheti a nemzeti másodosztályban, méghozzá egy több szezonra szóló szerződés keretein belül.

Ezen hír meglehetősen vegyes fogadtatásra talált a rajongók között. Sokan kifejezetten örülnek Deegan lehetőségének, mások szerint azonban messze nem érdemli ki.

Jelenlegi szériájában, a harmadvonalbeli Truck Seriesben 2021 óta méreti meg magát. Az elmúlt 67 futama során több női versenyzőkre vonatkozó rekordot megdöntött (pl. ő lett az első hölgy, aki top 10-et hozott nem superspeedway-jellegű pályán, továbbá 28 év után először szintén neki sikerült a legjobb tízben célba érnie roadon a NASCAR mindhárom nemzeti kategóriáját figyelembe véve), összességében viszont inkább kevesebb, mint több siker övezi eddigi karrierjét.

Mindössze csak öt alkalommal tudott tízen belül végezni, egyéni csúcsának pedig két hatodik pozíció számít.

„Az autóversenyzés az egyetlen dolog, amihez értek” – nyilatkozta a FOX-nak Deegan, aki tavaly a Las Vegas Motor Speedwayen teljesítethette eddigi egyetlen Xfinity-rajtját, végül a tizenharmadikként célba érve.

„Ha könnyű lenne, akkor mindenki ezt csinálná…. de nyilvánvalóan nem az.

Megvan a maga előnye és hátránya is annak, hogy egyike vagyok a sportban lévő, kevés nőnek. Én egyszerűen csak megpróbálom kihasználni az összes kínálkozó lehetőséget és a lehető legtöbbet kihozni belőlük, majd továbblépni, folyamatosan fejlődni, csiszolni a képességeimet, mert versenyzőként soha nem lehetsz elégedett azzal, ahol éppen tartasz.”

A kaliforniai pilóta abban is kitűnik ellenfelei közül, hogy óriási hangsúlyt fektet a közösségi médiára. TikTokon már bő 3.2 millió, míg Instagramon 1.4 millió követővel rendelkezik, YouTube-csatornája pedig már bőven meghaladta az 560 ezer feliratkozót.

Az elmúlt két évben egyaránt a Trucks legnépszerűbb pilótájának választott versenyzőnő a rá irányuló figyelem révén szert tett ugyan néhány szponzorra, ezzel párhuzamosan viszont a pályán elkövetett hibái is sokkal jobban reflektorfénybe kerülnek.

Az AM Racing elnöke, Wade Moore maximálisan támogatja Deegant.

„Hailie már egy márkának tekinthető, akit rengetegen követnek. Ugyanakkor fogalmad sincs arról, hogy ki is ő valójában egészen addig, amíg el nem töltesz vele egy kis időt.

Mi gyorsan rájöttünk arra, hogy Hailie egy nagyon motivált, szenvedélyes ember. Ez nem csak az autóban ülve vonatkozik rá, hanem az élet valamennyi területén. Erősen kötődik érzelmileg mindenhez, amivel foglalkozik. Ha valaki ennyire eltökélt, akkor nem lesz semmi gond.”

Deegan bízik abban, hogy az Xfinityben meg tudja mutatni, mire képes és ezáltal elhallgattatja a kritikusait:

„A kemény munkában való hit a legfontosabb. Ezt nem lehet megtanulni, ennek benned kell, hogy legyen. Ha továbbra is versenyezhetek, akkor csak erre az egy dologra fókuszálok. Őszintén szólva a sport iránti szeretetem hajt előre és motivál abban, hogy sikeres legyek.”