Ennyibe kerül egy NASCAR Cup autó 2023-ban

Ennyibe kerül egy NASCAR Cup autó 2023-ban
credit: Sean Gardner/Getty ImagesA Cup Series tavaly debütált, hetedik generációs autóját többek közt azzal a céllal álmodták meg, hogy költséghatékonyabb legyen a csapatok számára.

Denny Hamlin szerint azonban a gárdák gyorsan realizálták, hogy a Next Gen messze nem lett olyan pénztárcabarát, mint amit előzetesen a NASCAR belebegtetett.

„Oké, megvesszük a kasztnit és az összes alkatrészt, ami kell, de ezzel még nincs kész az autó” – mondta a Joe Gibbs Racing versenyzője és a 23XI Racing társtulajdonosa podcastjében, az Actions Detrimentalban.

„A kocsit össze is kell rakni, amihez milliónyi rögzítőelemre és egyebekre van szükség. Plusz ott vannak még azok a dolgok is, amik nem kötelező érvényűek, de biztonsági szempontból jó ha vannak, mint például a fejtámla extra megerősítése. Ha veszel egy Next Gent, akkor számolnod kell azzal, hogy egy rakás cuccot kell hozzá vásárolnod.

Tudják, hogy mi a poén? A Next Genhez adnak egy útmutatót is az összerakáshoz. Ez annyira röhejes! Kyle Busch nevezte el Walmart-kocsinak, vagy valami hasonlónak… De nem, ez IKEA-autó!”

Hamlin elárulta, hogy balesetek láttán rendesen leveri őt a víz tulajdonosként.

„Csak arra tudok gondolni, hogy ‘Könyörgöm, ne legyen benne egyik autóm sem!’, mert óriási anyagi veszteség. A Next Gen bevezetése előtt, úgy 2.5 éve a felvázolt költségvetés alacsonyabb volt, mint amire számítottunk. Olyan 225 ezer dollár körül mozgott. Mindent egybevéve viszont ma már kijelenthető, hogy ez egy nagyon, de nagyon durva becslés volt. Az összes cuccot beleszámolva, amit meg kell vennünk ahhoz, hogy pályára küldhessük, az árcédulán már 350 ezer dolcsi szerepel.

A spórolásra fókuszálva a Next Gen kasztnija merevebb lett az elődjénél, hogy jobban bírja a strapát. Ennek viszont lett egy nem kívánt mellékhatása.

A kevés gyűrődési zóna miatt az ütközések energiájának többsége magát a pilótát érte, aminek következtében nagyságrendekkel megnőtt a komolyabb sérülések kockázata. Alex Bowmannek tavaly a playoffban öt futamot kellett kihagynia agyrázkódás miatt, a mezőny többségének egyhangú véleménye szerint pedig a legkisebb koccanást is rendkívül fájdalmasként élték meg.

A NASCAR erre reagálva több módosítást eszközölt, jobban deformálódó karosszériaelemeket kötelezővé téve.

Bár a tapasztalatok alapján ezek sokat javítottak a helyzeten, a csapatok számára viszont a kiadások is emelkedtek.

„A költségvetés balesetekre vonatkozó része jelentősen megnőtt a biztonsági elemek miatt” – folytatta Hamlin.

„Most már ütközések esetén az autók összenyomódnak, a sérült részt le kell cserélni, ami rohadt drága. Anyagi szempontból a hátsó területet érintő balesetek az igazán durvák. Ennek cseréje elérheti az 50 ezer dollárt is.

Persze megéri, mert a versenyzőket biztonságban akarjuk tudni minden áron. Az autó a biztonság téren szintet lépett, de ezzel együtt a kiadások is.”

A Next Genek érkezésével a Cup Series történetében először a különböző tartozékokért már csak egy-egy gyártó felel (pl.: a karosszériáért a Technique Inc., a váltóért az Xtrac, a fékekért a AP Racing, a kerekekért a BBS, a motorvezérlő egységért a McLaren stb.).

Ettől a NASCAR azt remélte, hogy kiegyensúlyozottabbá teszi a mezőnyt és nem lesznek előnyben azok a gárdák, amelyek megengedhetik maguknak a drágák elemeket szemben a gyakran a fennmaradásért küzdő kiscsapatokkal.

Az egységes beszállítókra vonatkozó regula azonban költséghatékonyság helyett pont az ellenkezőjét eredményezte, amit már a nagyobb alakulatok is rendesen megéreznek.

„A fő probléma, hogy csak kijelölt beszállítókra támaszkodhatunk” – szögezte le Hamlin.

„Ők diktálják az árakat, nekünk pedig nincs választási lehetőségünk, muszáj tőlük megvennünk. Ezek a cégek önhatalmúan emelhetnek inflációtól függetlenül és nem kell megmagyarázniuk, hogy miért.

Vannak olyan dolgok, amiket egyes csapatok is le tudnának gyártani és aztán eladni a többieknek. Sokkal, de sokkal olcsóbban jönnnénk ki. A szabályok viszont ezt tiltják. Pedig meg lehetne oldani. Például a Joe Gibbs Racing előállítaná az oldalelemeket, míg a Hendrick Motorsports a motorháztetőt.

A NASCAR nagyon szigorúan ellenőrzi ezeket az autókat, így nem kellene attól tartani, hogy a maguk részére jobbat csinálnának… Oké, mégis lehetne ettől félni… Ez a negatív része. A költségek azonban már annyira magasak, hogy hajlandó lennék vállalni a kockázatot. Számításaim szerint akár feleannyi pénzből kijönnénk, mint most. Csak valahogyan biztosítani kell, hogy ne legyen semmi trükközés.”