Megérkezett a NASCAR 2024-es versenynaptára!

Megérkezett a NASCAR 2024-es versenynaptára!
credit: Sean Gardner/Getty ImagesHivatalosan lerántotta a leplet 2024-es menetrendjéről a NASCAR.

A legnagyobb várakozás természetesen a királykategóriát képező Cup Seriest övezte, amelynek állomásai kapcsán az elmúlt hetekben már egyre több információ látott napvilágot.

Már régóta tudni lehet, hogy a szezonnyitó Daytona 500 február 18-án fogja megkapni a zöld zászlót, a bajnokavató finálé azonban a nyári olimpia miatti szünet következtében a korábban bejelentett november 3-a helyett egy héttel később, 10-én fog lezajlani, újfent a Phoenix Racewayen.

Pár nappal ezelőtt az is kiderült, hogy az idényt megnyitó, bajnokságon kívüli Busch Light Clash február 4-én startol el az LA Coliseumban, ahogyan a május 19-ére kiírt, szintén pontozás nélküli – de egymillió dolláros fődíjú – All-Star Race is marad a North Wilkesboro Speedwayen.

Emellett a tavalyi nagy bemutatkozás után a mezőny újra tiszteletét fogja tenni Chicago utcáin is, aminek időpontja július 7. lesz.

Jelentős változás viszont, hogy a rajongók nagy-nagy örömére a mezőny hátat fordít az Indianapolis Motor Speedwaynek és július 21-én a Brickyard 400-zal visszatér a legendás, 2.5 mérföldes oválra.

Szintén búcsúzik három év után a Bristol Motor Speedway dirtje és 2024-ben már mindkét futamot az eredeti, betonborításon rendezik meg.

A naptárban egy vadonatúj pálya is debütál az Iowa Speedway képében, ami fennállása során először fogadja majd a Cup autóit, méghozzá június 16-án. Ezen fordulóhoz becsatlakozik az Xfinity is, amely 2019 óta először fogja útba ejteni a 0.875 mérföldes vonalvezetést.

Az iowai Newtonban fekvő létesítmény azt követően került be az állomások közé, hogy a korábban a montréali Circuit Gilles Villeneuve-re tervezett kiruccanás végül meghiúsult.

A olimpia miatt az IMS (7/21) után két hétre pihenőre vonul a Cup. A következő futamra augusztus 11-én, a Richmond Racewayen fog sor kerülni.

Az alapszakasz már nem a Daytona International Speedwayen fog befejeződni, hanem az eddig a playoff nyitányaként funkcionát, ikonikus darlingtoni Southern 500-on.

A bajnoki hajrá szeptember 8-án, az Atlanta Motor Speedwayen veszi kezdetét, majd ezt követi a szintén rájátszás-fordulóvá előléptetett Watkins Glen.

Ez azt is jelenti, hogy az utolsó tíz forduló között immár két superspeedway-jellegű pálya (Atlanta és a jól megszokott Talladega), valamint két road (Glen, charlotte-i roval) is lesz.

A változások következtében a Texas Motor Speedway 2004 óta először nem lesz része a playoffnak.

A teljes naptár – kiegészülve a nemzeti másodosztályt képező Xfinityvel és harmadvonalbeli Truck Series-zel – lentebb található.