Hihetetlen okból kapott büntetést 3 nappal az időmérő után a NASCAR Cup újonca

Hihetetlen okból kapott büntetést 3 nappal az időmérő után a NASCAR Cup újonca
credit: Meg Oliphant/Getty ImagesMúlt vasárnap, a Talladega Superspeedwayen teljesítette karrierje harmadik NASCAR Cup-futamát Chandler Smith.

A főállású Xfinity-pilóta eddigi legjobb eredményét hozva a tizenegyedikként ért célba a Kaulig Racing 13-as Chevyjével, ennek révén azt is elmondhatja magáról, hogy eddigi összes főkategóriás bevetését a top 20-ban zárta.

Elkövetett azonban egy elképesztő hibát, amit a NASCAR pénzbírsággal honorált.

A 21 éves georgiai ugyanis a kvalifikációs körét megelőzően levette a tűzálló maszkját, amit a szervezet illetékesei észre is vettek az on-board felvételeken.

Ez a malőr végül tízezer dollárjába került.

A NASCAR a 2023-as szezont megelőzően tette kötelezővé a tűzálló alsónemű, sisak alatti maszk és nyakvédő, továbbá zokni viselését.

A legtöbb, magasan jegyzett bajnoksággal ellentétben mindaddig ez csak választható opció volt és több pilóta gyakran nem is élt a lehetőséggel.

2022-ben viszont számos tűzesettel járó incidens történt, közülük is a legsúlyosabbat a harmadosztályú Truck Series őszi, talladegai futamán szenvedte el Jordan Anderson.

A saját csapatának vezető amerikai 3-as számú Chevy Silveradója az olajvezeték kilyukadásának következtében gyulladt ki.

A villámgyorsan lángba borult, még mozgásban lévő autóból Anderson fejvesztve próbált menekülni és csak hajszálon múlt, hogy az ablakon kilógó felsőteste a becsapódáskor nem préselődött a falnak.

A saját csapatának vezető pilóta viselt tűzálló alsóneműt és maszkot, de még így is harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a jobb karján és nyakán, továbbá másodfokúakat az arcán, kezein és lábain.

Bele sem merünk gondolni, mi történt volna, ha ez az extra biztonsági ruházat nem lett volna rajta.


KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Döntött a NASCAR a talldegai véres bunyó ügyében

>>>>>VIDEÓ: Lángoló pit, kaotikus célfotó és egy diszkvalifikált sztár – Íme a NASCAR Cup talladegai futamának összefoglalója