Tony Kanaan lett a McLaren új sportigazgatója

Tony Kanaan lett a McLaren új sportigazgatója
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiJelentős, szervezeti szintű változásokat jelentett be a McLaren.

A wokingiak IndyCar-alakulatának új csapatfőnöke Gavin Ward lett, aki eddig a versenyigazgatói szerepkört töltötte be.

A kanadai szakember a 2021-es idény végén igazolt át a Team Penske-től, szerződésbeli okok miatt azonban csak júliusban tudott munkába állni a McLarennél.

Mielőtt még az IndyCarba érkezett volna, Ward több, mint tizenkét évet töltött a Forma-1-ben a Red Bull Racingnél.

2018-tól már Josef Newgarden versenymérnökeként tevékenykedett és oroszlánszerepe volt abban, hogy az amerikai pilóta 2019-ben megszerezte első bajnoki címét, a következő két szezonban pedig zsinórban másodikként zárt összetettben.

A versenyzésért felelős vezető pozícióját 2022 végén vette át.

A csapat új sportigazgatót is üdvözöl az élő legenda státuszban lévő Tony Kanaan személyében.

A 2004-ben IndyCar bajnoki címet, 2013-ban pedig Indianapolis 500 győzelmet szerzett brazil 2023-ban írt alá a McLarenhez tanácsadóként, emellett pedig a 66-os Dallara-Chevyvel indult a legendás ötszáz mérföldes viadal idei felvonásán is.

Kanaan az elmúlt hónapok során kiemelt szerepet kapott Kyle Larson jövő évi Indy 500-as felkészülésében is, továbbá kinevezték a tartalékosának arra az esetre is, ha a 2021-es NASCAR Cup-bajnok valami oknál fogva mégsem tudna részt venn a versenyen.

„A különleges tanácsadóként betöltött feladatköröm komoly lehetőség volt számomra arra, hogy kipróbáljam, milyen a csapat másik oldalán dolgozni; immár vezetőként, nem pedig versenyzőként” – idézi a McLaren hivatalos közleménye Kanaant.

„Megfigyelhettem, hogyan működnek a színfalak mögötti dolgok, tehettem javaslatokat arra vonatkozóan, hogy hol tudnánk javulni és segítséget nyújthattam a kereskedelmi oldalon is. Gyrosan realizáltam, hogy a munka ezen része nem is annyira rossz! Igazából nagyon is tetszik és arra is rájöttem, hogy a versenyhétvégéken kívül a csapat mindennapjaihoz is sokat hozzá tudok így tenni. Alig várom, hogy betölthessem új szerepkörömet, aminek folyamán az eddigieknél is jobban bele fogok mélyülni a gárda működésébe, hogy még jobbá tehessem az Arrow McLarent.”

A csapat jövőre is három teljes szezonos autót indít Pato O’Warddal, Alexander Rossival, valamint a Meyer Shank Racinghez átigazolt Felix Rosenqvistet váltó David Malukasszal a volán mögött.

Ahogyan pedig fentebb említésre került, a negyedik – ezúttal már 17-es számmal jelölt – gépükkel Larson fogja megkísérelni kvalifikálni magát az Indy 500-ra.