F1: Az Andretti Global zöld utat kapott az FIA-tól!

F1: Az Andretti Global zöld utat kapott az FIA-tól!A Nemzetközi Automobil Szövetség hivatalosan bejelentette, jóváhagyta az Andretti Global arra vonatkozó kérelmét, hogy csatlakozhasson a Forma-1 mezőnyéhez.

Ez azonban csak az első sikeresen átvitt akadályt jelenti a Michael Andretti vezette alakulat számára, hiszen a rajtrácson való tényleges megjelenés érdekében még meg kell győznie magát a Formula One Managementet (FOM) is.

Az autósportban legendásnak számító család már szűk két éve küzd azért, hogy tizenegyedik csapatként lehetőséget kapjanak a világbajnoki sorozatban. Az F1-ben szereplő gárdák azonban vehemensen tiltakoztak az amerikaiak beszállása ellen, nem titkoltan a bevételek elosztásának felhígulása miatt.

Az FIA néhány hónappal ezelőtt viszont kiírta saját pályázatát az új belépők számára. A siker érdekében az Andretti rögtön szövetségre lépett a General Motors alá tartozó Cadillackel, emellett pedig bejelentették, hogy egy hipermodern főhadiszállást is építenek az indianai Fishersben.

A komplexum felhúzásának teljes költségvetése megegyezik az F1-es nevezéshez szükséges összeggel, vagyis 200 millió dollárral.

„Tudomásul vesszük az FIA által levont következtetéseket a kiértékelő folyamat első és második szakaszára vonatkozóan” – kommentálta a hírt a FOM.

„Jelenleg a saját értékelésünket végzezzük a pályázat fennmaradó részéről.”

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezen vizsgálat mennyi időt vesz igénybe és mikor fogunk választ kapni arra, hogy az Andretti Global valóban ott lesz-e a 2025-ös mezőnyben.

Az Andretti jelenleg az IndyCarban, az Indy NXT-ben, a Formula E-ben, az Extreme E-ben, a Supercarsban és az IMSA-ban versenyez.