NASCAR: Nyert a célfotók királya, Harvickot KIZÁRTÁK Talladegán!

NASCAR: Vad befutóban győzte le Harvickot a célfotók királya
credit: Sean Gardner/Meg Oliphant

NASCAR: Vad befutóban győzte le Harvickot a célfotók királya


Ha Talladegán győz Ryan Blaney, akkor azt látványosan teszi.

A Team Penske versenyzője 2019-ben és 2020-ban egyaránt 0.007 másodperccel nyert előbbi évben Ryan Newman, utóbbiban pedig Ricky Stenhouse Jr.-ral szemben.

Múlt vasárnap pedig újabb elképesztően szoros diadalt aratott az alabamai oválon, miután Kevin Harvicknak 0.012 mp-et adva haladt át a kockás zászló alatt, bezsebelve NASCAR Cup-karrierje kilencedik győzelmét.

Ezzel ráadásul a – stílszerűen – 12-es számot viselő Forddal jegyet váltott a rájátszás top 8-as szakaszába.

A befutó igencsak kaotikusra sikerült köszönhetően Corey LaJoie-nak, aki pár száz méterrel a célvonal előtt ment neki Riley Herbstnek. A Front Row Motorsportsnak vezető újonc ennek hatására elvesztette uralmát az autója felett, beindítva a dominóeffekust, magával rántva többek közt Chase Elliottot, Kyle Larsont, Chandler Smith-t, Alex Bowmant, Justin Haleyt, Christopher Bellt, Aric Almirolát és Tyler Reddicket is.

Személyi sérülés szerencsére nem történt, a Hendrick Motorsports büszkeségén azonban némi csorba esett, legalábbis abban a tekintetben, hogy a hajrában mind a négy Chevyjük komoly esélyesnek számított a győzelemre.

A legnagyobb csalódás azonban rajongótábortól függetlenül Harvick „ezüstérmes” befutója lett, hiszen lehet ez volt az utolsó esélye arra, hogy karrierje utolsó szezonjában ellátogathasson a victory lane-re.

Ekkor a NASCAR közössége azonban még csak nem is sejtette, hogy a Stewart-Haas Racing veteránja bő egy órával a leintés után óriási gyomrost fog kapni.

A technikai ellenőrzés során ugyanis kiderült, hogy nem megfelelően volt rögzítve a 4-es Ford szélvédője. Ez olyan súlyos szabálytalanságnak minősül, hogy Harvickot egyből kizárták.

Ennek következtében az eredetileg harmadikként végzett William Byron előreugrott a második pozícióba, míg a képzeletbeli dobogó legalsó foka azé a Denny Hamliné lett, aki a táv korábbi részében a pitben történt gyorshajtása miatt büntetést is kapott és hosszú ideig körhátrányban haladt.
A versenytől idő előtt búcsúzott két playoff-tag, Ross Chastain és Brad Keselowski is.

A Trackhouse Racing pilótája a 59. körben történt balesetnek vált áldozatává, amit a kifogyó üzemanyaga miatt lassuló Stenhouse Jr. idézett elő.

A 47-es Chevyt megpróbálta elkerülni Kyle Busch, de közben érintette Chastaint, aki ennek hatására falazott.

Keselowski napjának végére a 161. körben került pont.

Az RFK Racing pilótája/társtulajdonosa Carson Hocevarral ütközött össsze, ennek hatására pedig a 6-os Ford nekivágódott Ty Gibbs gépének. A káoszba belekeveredett még Austin Dillon is, aki ezzel idei tizedik baleset miatti kiesését könyvelhette el.

Apropó Gibbs, a Joe Gibbs Racing újoncának nem ez volt az egyetlen meleg pillanata a futam alatt.

Szó szerint.

A második szakasz utáni kiállását követően, a pitből kifelé hajtva magával vitte a tankolóberendezést, a leeső tartály pedig azonnal ki is gyulladt.

A Cup következő futamára október 8-án, a Charlotte Motor Speedway rovalján kerül sor, ami egyben a playoff top 12-es szakaszának fináléja is lesz.

A legjobb nyolc között már biztosan ott van a texasi elsősége révén Byron, valamint a mostani talladegai győztes Blaney is.