NASCAR: Rajah Caruth bemutatkozik a Hendrick Motorsportsnál

NASCAR: Rajah Caruth bemutatkozik a Hendrick Motorsportsnál
credit: Jonathan Bachman/Getty ImagesHivatalosan bejelentette a Hendrick Motorsports, hogy további két versennyel bővíti programját az Xfinity Seriesben.

A patinás gárda – amely William Byron révén múlt vasárnap, Texasban ünnepelhette a 300. Cup-győzelmét – az október 7-ei, Charlotte Motor Speedway rovalján esedékes futamon, valamint a Phoenix Racewayre kiírt, november 4-ei szezonzárón küldi újra pályára a 17-es számmal jelölt Chevrolet Camarót.

A volán mögé pedig két, igencsak meglepő pilótát ültetnek.

A rovalon a veterán Boris Said kap lehetőséget.

A 61 éves New York-i összesen 149 futamon vett részt a NASCAR nemzeti porondján, ebből kettőt zárt a victory lane-en, a Truck Series 1998-as sonomai, majd az Xfinity 2010-es, montéali fordulója képében.

A legutóbbi NASCAR-rajtját 2022-ben, a Cup Series COTA-n rendezett EchoPark Texas GP-jén teljesítette, végül a 26. helyet megszerezve az MBM Motorsports #66 Fordjával.

Said – aki hosszú ideje Rick Hendrick üzleti partnerének is számít – az igazi sikereit a sportautózás világában érte el. 1997-ben és 1998-ban kategóriagyőzelmet aratott a Daytona 24-en, utóbbi esztendőben ráadásul a sebringi 12 órást is osztálya élén zárta.

2005-ben pedig történelmet írt azzal, hogy ő lett az első amerikai, aki nyerni tudott a Nürburgringre kiírt, egynapos viadalon.

Az HMS 17-esét Phoenixen a feltörekvő Rajah Caruth viszi pályára.

A 21 éves georgiai jelenleg a Trucksban teljesít komplett szezont a GMS Racinggel, legjobb eredményének pedig két 6. hely számít Darlingtonon és Bristolon. Emellett részidős programot fut az Xfinityben is. Eddigi csúcsának a másodosztályban egy 12. befutó számít még a 2022-es, martinsville-i Dead on Tools 250-en.

Az autó főszponzora továbbra is a HendrickCars.com lesz.

Az HMS két évtized után, tavaly hozta vissza a 17-es rajtszámot, amellyel 2002-ben Rick Hendrick tragikusan elhunyt fia, Ricky Hendrick mérette meg magát a Truck Seriesben, egyetlen diadalt aratva.

A versenyző és üzletember két évvel később, 24 évesen vesztette életét repülőgép-balesetben, amelynek rajta kívül még nagybátyja, két unokahúga, közeli barátai és az HMS néhány üzleti partnere is áldozatául esett.

A programban eddig kivétel nélkül a csapat Cup-pilótái kaptak helyet. Legjobb eredményüknek három második hely számít Kyle Larson (2022 – Road America), Alex Bowman (2022 – IMS road) és William Byron (2023 – COTA) jóvoltából.

Most azonban már nem számíthattak a főkategóriás versenyzőkre, mivel a szabályok szerint a teljes munkaidős cuposok nem nevezhetnek az Xfinity playoffjában rendezendő fordulókra.