Denny Hamlin: SVG egyelőre csak egy kísérlet, semmi több

Denny Hamlin: SVG egyelőre csak egy kísérlet, semmi több
credit: Sean Gardner/Getty ImagesNemrég jelentette be hivatalosan a Trackhouse Racing, hogy exkluzív szerződést kötött Shane van Gisbergennel, aminek értelmében az új-zélandi versenyző 2024-ben kiterjedt programmal készülhet a NASCAR Cupra.

A tervek szerint néhány főkategóriás futam mellett pályára hajt a Truck Series és az Xfinity mezőnyében, valamint late modelekkel is lehetőséget kap.

Konkrétumokat egyelőre nem tudni, Justin Marks elmondása szerint azonban a fő csapásvonalat a nemzeti másodosztály fogja képezni.

Van Gisbergen júliusban robbant be a NASCAR-ba, amikor a Trackhouse 91-es Chevyjével rögtön megnyerte debütáló Cup-futamát. A háromszoros Supercars-bajnok ezzel óriási szenzációt szolgáltatott, ugyanakkor ellenfelei és ő maga is igyekezett lehűteni a kedélyeket, mondván a chicagói utcai viadal az ő játszóterének számított, miközben a mezőnynek teljes újdonság volt ez a pályatípus.

Két hónappal később, augusztusban visszatért a szériába, ezútta már a többiek számára jól ismert Indianapolis Motor Speedway roadján. SVG futama már nem ment olyan simán, mint a bemutatkozása, amiben technikai problémák és két hosszúra nyúlt pitkiállás is közrejátszott. Ennek ellenre sikerült tizedikként célba érnie.

Még ugyanezen a hétvégén, a harmadvonalbeli Truck Seriesben megejtette legelső aszfaltozott oválversenyét is a Lucas Oil Racewayen, végül a tizenkilencedik helyet megszerezve.

SVG saját bevallása szerint is élete eddigi legnagyobb kihívásával néz szembe az új NASCAR-kalandja során, sokan mégis győzelmek sorozatát várják tőle jövőre.

Denny Hamlin szerint azonban oválokon erre még semmi esélye nem lesz.

„Nem árulok el titkot azzal, hogy ez az SVG-dolog egyelőre csak egy kísérlet, semmi több” – mondta a Joe Gibbs Racing pilótája podcastjében, az Actions Detrimentalban.

„Én alig várom, hogy lássam őt jövőre több szériában versenyezni. Szerintem nagy nagyszerű srác és nyilvánvalóan hatalmas tehetség. Ez a kísérlet viszont eltarthat egy ideig. Készen állna-e arra, hogy már jövőre teljes szezonosként vezessen oválokon a Cupban? Kizárt. Teljes mértékben kizárt. A cupos srácok egyszerűen túl jók ahhoz, hogy rögtön felvegye velük a ritmust. Azt szeretnénk látni, hogy SVG folyamatosan fejlődik. Ha a Trackhouse néhány éven át magánál tudja tartani, akkor pár idény múlva már meglesz az az előrelépés, amire szüksége van és fel lehet vinni a Cupba, ha lehetőség adódik rá.”