NASCAR: A győztes Hamlin beszólt a rajongóknak, Logano és Harvick búcsúzott a rájátszástól Bristolon

NASCAR: A győztes Hamlin beszólt a rajongóknak, Logano és Harvick búcsúzott a rájátszástól Bristolon
credit: Jared C. Tilton/Getty Images„Hé, legyőztem a kedvenc versenyzőtöket!” – közölte Denny Hamlin a Bristol Motor Speedway őt fújoló közönségével.

Amikor a riporter rákérdezett, hogy mégis kire gondolt, a friss győztes így reagált:

„Mindegyikre!”

A Joe Gibbs Racing pilótája idei harmadik, teljes eddigi NASCAR Cup-karrierjét tekintve pedig az ötvenegyedik diadalát ünnepelhette magyar idő szerint vasárnap hajnalban, sikere láttán azonban a közönség finoman szólva sem volt lenyűgözve.

Gumifüstölése közben fülsiketítő füttykoncert és fújolás töltötte be a komplett létesítményt, ez azonban mit sem változtatott azon, hogy a 42 éves veterán kvalifikálta magát a playoff második, top 12-es körébe.

„Ez a mi évünk” – jelentette ki Hamlin, aki jelenleg a NASCAR történetének legtöbb győzelemmel rendelkező, bajnoki cím nélküli versenyzőjének számít.

„Úgy érzem, hogy minden összeállt számunkra. Minden egyes pályatípuson gyorsak vagyunk. Semmi sem állíthat meg bennünket.”

Hamlin a futam 500 köréből 142-t töltött az élen beleértve az utolsót is, a kockás zászló pillanatában 2.437 másodpercet adva a mögötte célba ért Kyle Larsonnak.

A Hendrick Motorsports sztárja – aki darlingtoni elsősége révén már két héttel ezelőtt jegyet váltott a rájátszás következő körébe – nem épp sima napon van túl.

A hétvége egyetlen edzését megnyerte, a kvalifikáción azonban hatalmasat hibázott, aminek révén csak az utolsó, harminchatodik pozícióból rajtolhatott.

Az első szakaszban gyorsan feltornászta magát a huszonkettedik helyig, a soros kiállása során azonban áthajtott a felszerelés egy darabján. Emiatt újfent hátrasorolták, de ez sem igazán zavarta meg és visszaverekedte magát az élmezőnybe, egy ponton pedig még húsz körön át az élre is állt.

Harmadikként a pole-os, egyben nem kevesebb, mint 187 körön át vezető Christopher Bell végzett, de top 5-öt hozott Chris Buescher és a bajnoki hajrában nem szereplő Ty Gibbs is.

Külön említést érdemel az élete negyedik főkategóriás futamát teljesített Carson Hocevar, aki parádés vezetéssel huzamos időn át haladt a legjobb tíz között, végül pedig a tizenegyedikként vitte célba a Legacy Motor Club 42-es Chevyjét.

A Bass Pro Shops Night Race egyben a rájátszás első, top 16-os körének zárása is volt, ami azt jelentette, hogy négy versenyző elköszönhetett az idei kupáról szőtt álmaitól.

Elsőként a címvédő Joey Logano búcsúzott nem sokkal a féltáv után.

A Team Penske kétszeres – egyben regnáló – bajnoka Corey LaJoie megpördülő autójával ütközött össze, aminek hatására javíthatatlan kár keletkezett a 22-es Fordban.

Szintén véget ért karrierje utolsó playoffja a szezon végén visszavonuló Kevin Harvicknak. A vezethetetlen autójával küzdő pilóta huszonkilencedikként zárt csak, már öt kör hátrányban.

Ezzel immár biztosra vehető, hogy a Stewart-Haas Racing veteránja egyszeres bajnokként távozik a Cupból.

Lekerül a sárga playoff-jelzés még Michael McDowell és Ricky Stenhouse Jr. autóiról is.

Továbbra is harcolhat viszont a címért Hamlin, Larson, Bell, William Byron, Martin Truex Jr., Chris Buescher, Kyle Busch, Ryan Blaney, Brad Keselowski, Ross Chastain és Tyler Reddick. Rajtuk kívül egyéniben meccsben maradt még Bubba Wallace, az autók versenyében pedig a Hendrick Motorsports 9-ese.

A rájátszás második szakasza szeptember 24-én, a Texas Motor Speedway kezdődik.