NASCAR: 40 millió dollárért vett chartert a Spire, a Trackhouse-hoz aláírt Zane Smith lesz az új versenyzőjük

VAZLAT
credit: James Gilbert/Getty Images

VAZLAT


A Spire Motorsports jövőre már kibővített programmal képviselteti magát a NASCAR Cup Series mezőnyében, miután nyélbe ütötték minden idők legdrágább charter-vásárlását.

A Spire Sports + Entertainment tulajdonában lévő csapat nem kevesebb, mint 40 millió dollárt fizetett a Live Fast Motorsportsnak a különleges jogosultságért, aminek révén jövőre már három teljes szezonos autót küldhetnek pályára.

A 2016-ban életbe lépett rendszer szerint a charterrel rendelkező alakulatoknak nem csak garantált helyük van valamennyi futam rajtrácsán, de egyben – eredményeiktől függő mértékben – a NASCAR bevételeiből is részesedést kapnak.

A Cupban összesen 36 áll charter rendelkezésre, amelyeket a csapatok egymás között adhatnak-vehetnek, a saját maguk által megszabott áron.

Ezek értéke az elmúlt években kiugró növekedést mutatott, elég csak arra gondolni, hogy 2018-ban még csak 2-3 millió dollár között mozgott az áruk.

A Spire ráadásul nem egyedül fog nekivágni a soron következő idénynek.

A csapat ugyanis hivatalosan bejelentette, hogy partnerségre lépett a Trackhouse Racinggel. Ezen kapcsolat részeként a Justin Marks és Armando ‘Pitbull’ Perez tulajdonában lévő csapat leszerződtette a Truck Series 2022-es bajnokát, Zane Smith-t, méghozzá több szezonra.

A két gárda közti megállapodás értelmében a 24 esztendős kaliforniai a Spire autójában kezdheti meg teljes munkaidős karrierjét a Cup Seriesben.

Ez azt is jelenti, hogy a Ford-protezsált Smith szakít a kékoválos gyártóval és a következő évtől kezdve már a Chevrolet égisze alatt folytatja.

„A terjeszkedést nem lehet félvállról venni és úgy érezzük, hogy a Trackhouse kereskedelmi, valamint technikai szempontból is megérett a növekedésre” – mondta Marks.

„Ehhez jó időzítésre, nagyszerű partnerekre és kiváló vezetőkre van szükség. Zane leszerződtetése olyan, mintha miénk lett volna a draft első választása. Büszkék vagyunk arra, hogy mostantól ő is a Trackhouse családjának tagja.”Smith érthető módon rendkívül lelkes a lehetőség miatt:

„A Trackhouse az egyik leghaladóbb szellemiségű csapat a paddockban. Néhány éve már mondtam a barátaimnak, hogy részese szeretnék lenni annak, amit csinálnak. El sem hiszem, hogy valósággá vált! Rendkívül izgatott és hálás vagyok, hogy van jövőm ennél a gárdánál. A Cup Series az amerikai autósport csúcsa. Várakozással tölt el, hogy itt versenyezhessek és csiszolhassam a képességeimet a világ legjobbjai ellen. Alig várom, hogy 2024-ben a Spire Motorsports-cal dolgozhassak és hiszem, hogy a Trackhouse-zal kötött szövetség segíteni fogja a Spire a további növekedésben.”

Az utóbbi időszakot tekintve nem ez az első, nagy volumenű hír a Trackhouse háza tájáról.

Néhány nappal ezelőtt hivatalosan megerősítették Shane van Gisbergen teljes szezonos leigazolását, aminek keretein belül az új-zélandi tehetség egy igencsak őrült programra készülhet számos különböző szériában is.

A Trackhouse jövőre is a Ross Chastain – Daniel Suarez párossal vág neki az idény összes Cup-futamának, míg a Spire már korábban bejelentette Corey LaJoie hosszabbítását. A másik autójukat jelenleg vezető Ty Dillon sorsa azonban még a levegőben lóg.