Őrült programmal kezdi meg teljes szezonos NASCAR-karrierjét Shane van Gisbergen

Őrült programmal kezdi meg teljes szezonos NASCAR-karrierjét Shane van Gisbergen
credit: Justin Casterline/Getty Images

Őrült programmal kezdi meg teljes szezonos NASCAR-karrierjét Shane van Gisbergen


Kis túlzással mindenhol IS versenyezni fog 2024-ben Shane van Gisbergen.

A Trackhouse Racing hivatalosan bejelentette, hogy exkluzív szerződést kötött az új-zélandi tehetséggel, aminek értelmében jövőre megkezdi teljes szezonos NASCAR-karrierjét.

Van azonban egy lényeges csavar.

A soron következő év egy afféle felkészítő programot képez számára. Ennek során a Cup mellett pályára hajt az Xfinity és a Truck Series mezőnyében, továbbá meg fogja méretni magát late modelekkel és más, meg nem nevezett kategóriákban is.

Pontos részletek egyelőre nem ismertek, így a versenybeosztását, valamint a partnercsapatok és szponzorok kilétét is homály fedi.

„Rengeteget jelent számomra ez a bejelentés” – idézi SVG-t a Trackhouse sajtóközleménye.

„Büszke vagyok arra, amit itt Ausztráliában elértem, de izgatott vagyok a karrierem ezen új fejezete és a vele járó lehetőségek miatt is. Hálás vagyok mindenkinek, aki szerepet játszott az eddigi pályafuásomban, különös tekintettel a Triple Eight Race Engineeringre és alig várom, hogy az évet további jó eredményekkel fejezzük be. Eljött az idő számomra az új kihívásokra és ez a NASCAR-kaland lesz életem eddigi legnagyobb próbatétele, amit már nagyon várok. Köszönettel tartozom Justin Marksnak és a Trackhouse Racing valamennyi tagjának, hogy megadták nekem ezt a lehetőséget. Izgatottan várom, hogy Amerikában legyek és elkezdődjön a szezon.”

A 34 éves pilóta eddig három bajnoki címet szerzett a Supercarsban, az idei összetettben pedig jelenleg a másodikként jegyzik a Triple Eight 97-es autójával.

A világhírnévre azonban július elején, Chicagóban tett szert, amikor a Trackhouse nemzetközi topversenyzőket megcélzó PROJECT91-ének keretein belül megnyerte a debütáló NASCAR Cup-futamát.

Ezt követően augusztusban újra csatlakozott a szériához, a tizedikként célba érve az Indianapolis Motor Speedway road vonalvezetésén. Ezzel beállított egy 45 éves rekordot is, hiszen őt megelőzően utoljára 1978-ban, Terry Labonte-nak sikerült rögtön az első két rajtját top 10-zel zárnia a szériában.

Még ugyanezen a hétvégén oválos bemutatkozását is megejtette a nemzeti harmadosztályt képező Truck Series Lucas Oil Racewayen rendezett fordulóján, végül a tizenkilencedik pozíciót hozva a Niece Motorsports Chevy Silveradójával.

„Óriási kihívás lesz Shane számára, de ő maga is egy óriási versenyző, ahogyan már mindannyian láthattuk” – mondta Marks.

„A következő év arról fog szólni, hogy hozzászoktassuk őt az oválokhoz, a superspeedwayekhez, a másfél mérföldes vonalvezetésekhez és mindenhez, amit még nem tapasztalt meg az eddigi karrierje során. Nyilvánvalóan egy tanulási folyamatról van szó, de úgy véljük, hogy nagyszerűen fog teljesíteni.”

SVG számára minden bizonnyal nem fog gondot okozni az alkalmazkodás, hiszen eddigi pályafutása alatt már számtalan szakágban megmérette magát a túraautózás és stock car mellett győzelmeket szerezve motocrossban, rallyban és sprint carban is.