Az unalmas versenyek miatt a rájátszásban változtat szabályt a NASCAR

Az unalmas versenyek miatt a rájátszásban változtat szabályt a NASCAR
credit: Jared C. Tilton/Getty ImagesA NASCAR hivatalosan bejelentette, hogy az október 7-8-án, a Charlotte Motor Speedwayen rovalján esedékes versenyhétvégén ismét életbe léptetik a szakaszok közti sárga zászlós megszakításokat.

A módosítás az Xfinity Series és a Cup Series playoff-fordulóit egyaránt érinti.

„Az ezt megelőző, öt épített pályás futamunkon versenyképesek voltunk ugyan, mégis úgy éreztük, hogy lehetett volna másként is csinálni” – mondta a SiriusXM NASCAR Radióban a szervezet versenyzésért felelős alelnöke, Elton Sawyer.

„A megszakítások potenciálisan jobbá, izgalmasabbá teszik a versenyeket. A műsorszolgáltató partnereinkkel, részvényeseinkkel és a [NASCAR-pályák zömét irányító] Speedway Motorsporttal együttműködve végül arra az elhatározásra jutottunk, hogy meglépjük ezt.”

Az elmúlt évek során a NASCAR nemzeti szériáiban valamennyi szakasz után sárga zászlós szünetet iktattak be. Az idei szezon előtt azonban ezt a szabályt megváltoztatták és épített, valamint utcai pályákon már egyáltalán nem voltak előre kiírt megszakítások.

Az elmúlt két road – Indianapolis Motor Speedway és Watkins Glen – azonban a rajongói vélemények szerint meglehetősen unalmasra sikeredett. Ezeken egyaránt csak egy-egy alkalommal volt szükség a pace carra, a futamok időtartama pedig alig haladta meg a 2 órát.

A döntésnek más oka is volt.

Az Xfinity és a Cup rájátszásában a rovalon kívül csak oválpályák szerepelnek, amelyeken eddig is lengett a sárga a szakaszok végén. A NASCAR ennek kapcsán úgy érezte, hogy igazságtalan lenne, ha egyetlen versenyt is másként kezelnének.

„Biztosítani akarjuk, hogy a rájátszás összes futamát egyforma feltételek mellett vezényeljük le” – szögezte le Sawyer.

„Mostantól ez így is lesz.”