Rosenqvist pole-lal búcsúzik a McLarentől, a helyi hős Herta csak a 15. Laguna Secán

Rosenqvist pole-lal búcsúzik a McLarentől, a helyi hős Herta csak a 15. Laguna Secán
credit: Penske Entertainment/James BlackAz Arrow McLaren színeiben utolsó versenyhétvégéjét teljesítő Felix Rosenqvist sikerével zárult az NTT IndyCar Series 2023-as szezonjának utolsó kvalifikációja Laguna Secán.

A jövőre már a Meyer Shank Racinget szolgáló svéd 1:06.6416-os körének hála zárta az élen a mindent eldöntő, Fast 6 szakaszt. Ezzel idén másodszor, összességében pedig ötödször kezdhet meg egy futamot az élről a szériában.

Másodikként, 0.0097 másodperc lemaradásban a Team Penske-t szolgáló Scott McLaughlin végzett, míg a harmadik pozíciót az RLL Racing-es Christian Lundgaard kaparintotta meg. A fiatal dán mellől egy újabb penske-s, Josef Newgarden várhatja a startot jelző zöld zászlót.

Mögöttük a Chip Ganassi Racing ötven százalékát képező Scott Dixon, valamint a friss kétszeres bajnok Alex Palou fog nekiiramodni a távnak.

Az időmérő legjobb újonca a szériában mindössze második bevetésére készülő Jüri Vips lett. Az RLLR észt pilótája 0.0476 másodperccel maradt le az utolsó szakaszról, a hetedik helye azonban még így is több, mint meggyőző.

A tényleges rajtpozíciója viszont változni fog, mivel soron kívüli motorcsere következtében hathelyes büntetést kapott.


KAPCSOLÓDÓ: Hangerőt maxra: Colton Herta pályára vitte édesapja ikonikus Reynardját Laguna Secán [VIDEÓK]


Óriási meglepetésre azonban már a csoportkörben elvérzett a helyi hősnek számító Colton Herta.

Az autója dizájnjával édesapja, Bryan Herta huszonöt évvel ezelőtti lagunai győzelme előtt tisztelgő versenyzőt a Juncos Hollingernek vezető Agustín Canapino fosztotta meg a továbbjutástól, majd az utolsó pillanatban bejött még elé Santino Ferrucci is az AJ Foyt Racing 14-es Dallara-Chevyjével.

A kétszeres Laguna Seca-i pole-os – és szintén kétszeres győztes – Herta végül csak a tizenötödikként fejezte be a napot.

A futamon viszont még így is a tizenharmadikként rajtolhat, mivel Vipsen kívül Ferruccit és Canapinót is hátrasorolják az erőforrás cseréje miatt.

Szintén nem így képzelte el az év utolsó kvaliját Pato O’Ward sem.

A McLaren mexikóija már a második edzésen sikeresen belállt a gumifalba, most pedig egy megforgásnak köszönhetően meg kellett elégednie a tizenkettedik pozícióval. A büntetések révén viszont előre fog ugrani tizediknek.

A szezonfinálét képező Firestone Grand Prix of Monterey magyar idő szerint vasárnap, 20:30-kor kezdődik.