„Megpaskoltam a fejét” – Így találkozott Joe Gibbs a 11 éves Denny Hamlinnel

“Megpaskoltam a fejét” – Így találkozott Joe Gibbs a 11 éves Denny Hamlinnel
credit: Joe Gibbs Racing



Immár hivatalosnak tekinthető, hogy Denny Hamlin az elkövetkezendő években is marad a Joe Gibbs Racing kötelékében.

A szerződéshosszabbítás apropóján nem más volt a veterán pilóta podcastjének, az Actions Detrimentalnak legutóbbi vendége, mint maga Joe Gibbs.

Ha pedig már ott járt, akkor fel is elevenítette a versenyzőjével történt, legelső találkozásának sztoriját.

„Rendszerint elmesélem ezt, amikor szóba kerül Denny” – mondta a NASCAR és NFL-hírességek csarnokába egyaránt beiktatott szakember, aki vezetőedzőként háromszor is Super Bowl győzelemig vitte a Washington Commanderst (akkoriban Redskinst).

„Körülbelül harminc évvel ezelőtt történt. Épp egy, a virginiai Manassasban lévő étteremben voltam, amikor egy 11 év körüli kisfiú odajött hozzám és azt mondta: ‘Edző, adna egy autogramot?’. Fogtam a sapkáját, aláírtam és az édesapja készített rólunk egy közös képet. Az a fotó [lásd. nyitókép] még mindig megvan.

Mielőtt elsétáltak volna, a kissrác közölte velem, hogy ‘Egy napon magának fogok vezetni’. A gyerekek gyakran mondogatják ezt, mert tudják, hogy NASCAR-csapatom is van… Szóval megpaskoltam a fejét, majd elsétált. Nos, ő volt Denny Hamlin. Valahányszor ez a történet szóba kerül és Denny jelen van, akkor mindig megemlítem, hogy ‘Arról nem volt szó, hogy több millió dollárt is fogok fizetni neked azért, mert nálam versenyzel’.”

Gibbs arról is szó ejtett, hogy miként landolt végül Hamlin tényleg a JGR kötelékében.

„J.D. [Gibbs, a 2019-ben elhunyt fia] be akart szállni a late model-versenyzésbe. Rátalált Dennyre, adott neki tesztlehetőséget, majd jött az Xfinity, a többi pedig történelem. Denny remek választás lett számunkra és nagy segítség volt abban, hogy a csapatunk ott tart most, ahol.”

Hamlin valóban nagyszerű választásnak bizonyult, hiszen a 2004-es Xfinity, majd 2005-ös Cup-debütálása óta megszakítás nélkül szolgálja a csapatot. Az elmúlt közel két évtized során már negyven pole-t és ötven győzelmet ünnepelhettek együtt a NASCAR csúcsán, beleértve három Southern 500-at, három Daytona 500-at, valamint egy Coca-Cola 600-at.

Az élő legenda által szignózott sapkának azonban szomorú sorsa lett.

„A szüleim a lelkemre kötötték, hogy ne vigyem be a suliba, én viszont mégis megtettem” – fedte fel Hamlin még egy korábbi, NASCAR.com-nak adott interjújában.

„Rajtam volt az iskolabuszon, mivel mindenkinek meg akartam mutatni, de a szél lefújta a fejemről egyenesen ki az ablakon. A sapka soha nem lett meg.”

Hosszú évekkel később, 2018-ban viszont szponzora, a FedEx, valamint a Commanders akkori irányítója, Alex Smith közösen meglepte őt egy pontosan ugyanolyan vintázs Super Bowl fejfedővel, mint amit elhagyott.

Gibbs pedig természetesen ezt is dedikálta.