NASCAR: Kyle Larson nyerte a drámákkal és bizarr jelenetekkel fűszerezett 74. Southern 500-at

NASCAR: Kyle Larson nyerte a drámákkal és bizarr jelenetekkel fűszerezett 74. Southern 500-at
credit: James Gilbert/Getty ImagesA NASCAR Cup egyik koronaékszerének számító Southern 500-zal startolt el a 2023-as szezon rájátszása.

A Darlington Racewayre kiírt, immár hetvennegyedik alkalommal megrendezett viadal nem nélkülözte az izgalmakat és a drámákat, a végén egy vadonatúj győztessel.

Kyle Larson karrierje során most először látta meg elsőként az ikonikus, ötszáz mérföldes verseny kockás zászlaját. Ennek révén nem csak a victory lane-en ünnepelhetett, de egyben kvalifikálta magát a playoff top 12-es szakaszába is.

A 2021-es bajnok több alkalommal is érintette a falat, a kirívó hibákat azonban kollégái jelentős részével ellentétben sikerült elkerülnie. A 367 körből 55-öt töltött az élen, az első szakaszt a harmadik, a másodikat pedig a második helyen zárta, majd a befutó pillanatában 0.447 másodpercet vert a mögötte célba ért Tyler Reddickre.

Ezzel megszerezte a Hendrick Motorsports 299. győzelmét a szériában, míg a Hendrick motorokért felelős műhelyének kereken 500. diadalát szállította le.

Saját főkategóriás pályafutását tekintve a huszonkettedik, ebből az idei negyedik (beleszámítva a pontozáson kívüli All-Start is) elsőségét aratta.A top 5 sorrendjét Chris Buescher, William Byron és az első szakaszban még körhátrányba is került Ross Chastain tette teljessé.

A 4 óra 8 perc és 47 másodperc alatt lezajlott futam legnagyobb vesztese Denny Hamlin lett.

A Joe Gibbs Racing pilótája mindkét szakaszt megnyerte és a mezőnyben magasan legtöbb, 177 körön át haladt vezető pozícióban.

A harmadik szegmensben azonban minden összeomlott.

A 273. körben megejtett kiállása után úgy érezte, hogy nem megfelelően rögzítették az egyik kerekét, ezért újra meglátogatta a pitet.

A 11-es Toyota csapata azonban konstatálta, hogy a szóban forgó anyacsavar valójában tökéletesen meg lett húzva.

Hamlin ezután visszatért a pályára, de a dominanciájára keresztet vetve már egyenesen körhátrányban tudhatta magát.

A vesszőfutása pedig tovább folytatódott.

Harminchét körrel a vége előtt Kyle Busch összeütközött Todd Gillilanddel, aminek hatására utóbbi pilóta 38-as Fordja a falnak vágódott, majd onnan visszacsúszva érintette az érkező Hamlin autóját. A JGR-est ezután eltalálta Michael McDowell is.

Mindezeket követően a korábban még atombiztos esélyesnek tűnt veteránnak be kellett érnie a huszonötödik hellyel.

Nem fog jó szájízzel visszaemlékezni erre a napra az idény végén visszavonuló Stewart-Haas Racing-es Kevin Harvick sem.

A szintén playoffos pilóta a hajrában másodikként haladt Reddick mögött. Győzelemről szőtt álmai viszont a 311. körben szertefoszlottak, miután 23XI-ös ellenfele váratlanul nekiment a már körhátrányban lévő Ryan Newmannek, azonnali sárga zászlót előidézve.

A figyelmeztető jelzés pillanatában a soros kiállására készülő Harvick már csak egyetlen autóhossznyira volt a pitlane-t jelző vonaltól. A szabályok értelmében azonban a pitet rögtön lezárták, így a 2014-es bajnok két dolgot tehetett volna annak érdekében, hogy elkerülje a büntetést: irányt változtatva visszatér inkább a pályára, vagy végighajt a pitek előtt anélkül, hogy megejtené a tervezett kerékcserét és tankolást.

Harvick azonban mégis leparkolt a 4-es Ford gárdájánál, aminek következtében a versenyirányítás rögtön a mezőny végére száműzte, pontot téve a jó eredményről szőtt álmaira.Hasonlóképpen pocsék véget ért a futam Alex Bowmannek és Daniel Suareznek is.

Az HMS-nek és a Trackhouse Racingnek vezető duó lelkesen harcolt egymással a top 10-ben belül, mígnem a 318. körben Bowman egy agresszív blokkolás után összeütközött a kívülről próbálkozó 99-es Chevyvel. A baleset magával rántotta az érkező Harrison Burtont is.

A kontaktnak hála mindhármuk autójában akkora kár keletkezett, hogy fel kellett adniuk a versenyt.

A legbizarrabb közjátékot viszont nem a pilóták okozták.

A második szakaszban ugyanis először sárga, majd piros zászlóval kellett megszakítani a körözést, miután a 3-as és 4-es kanyar belső részén nem működött a világítás.

Az éjszakai sötétség beálltával a NASCAR ezt fokozott biztonsági kockázatnak minősítette, így leparkoltatták a mezőnyt egészen addig, amíg az illetékes szakemberek meg nem oldották a problémát.

A nap aranyköpését Bubba Wallace szolgáltatta, aki az első felvonás leintése után közvetlenül összecsattant Joey Logano 22-es Fordjával. Az eset egyikük gépében sem okozott kárt, a 23XI versenyzője pedig a malőrt így reagálta le a csapatrádión:

„Rendben, itt az idő, hogy kihúzzam a kibaszott fejemet a saját seggemből és rendesen odafigyeljek.”

Az alabamai végül a hetedik helyen zárt.

A Cup rájátszása szeptember 10-én, a Kansas Speedwayen folytatódik.