F1: Tömeggyilkossággal hozzák összefüggésbe a vegasi futamot, a helyiek változást követelnek

F1: Tömeggyilkossággal hozzák összefüggésbe a vegasi futamot, a helyiek változást követelnek
credit: Garth Milan/Red BullNovember 18-án kerül megrendezésre a Forma-1 Las Vegas-i Nagydíja, a helyiek azonban továbbra sincsenek tőle lenyűgözve.

A verseny bejelentése óta kifejezték már nemtetszésüket a folyamatosan zajló munkálatok, az útlezárások, valamint a várhatóan horribilis összegű belépők kapcsán.

A helyzetet maga a világbajnoki sorozat sem könnyíti meg. Idén nyáron például közfelháborodást keltett a hír, miszerint a szervezők órási reflektorok telepítését helyezték kilátásba annak érdekében, hogy blokkolják a pálya közelében lévő kereskedelmi egységekből nyíló kilátást.

Ezt az érintett klubok, éttermek stb. csak úgy tudnák elkerülni, ha vendégenként 1500 dollárt fizetnének jogdíj gyanánt.

Az F1 vs. vegasiak című szappanopera most újabb fejezetéhez érkezett el.

A Jalopnik ugyanis a helyiek által a közösségi médiában, illetve egyéb platformokon megosztott kommentjek között böngészve kiszúrta, hogy meglepően sokan követelik a „paddock” kifejezés betiltását erre a fordulóra.

Az amerikai autósportokban ezt a szót nem igazán használják a pálya belső, zárt részére, sokkal inkább a „garázs” az elterjedt.

Ebből adódóan számos, a sportágat csak felületesen, vagy egyálalán nem követő embert meglepett az elnevezés. Egy részük szerint azért ízléstelen, mert azt sugallja, hogy állatoknak szól a rendezvény (a ‘paddock’ angolul körbekerített kifutót jelent).

Van viszont egy másik, sokkal hangosabb tábor, akik konkrétan tömeggyilkossággal hozzák összefüggésbe.

Mint ismeretes, 2017. október elsején a Stripnél – amelyet az F1-es futam vonalvezetése is érint – egy 64 éves férfi a Mandalay Bay Hotel egyik szobájának ablakából lövöldözni kezdett összesen 59 embert megölve, majd utána öngyilkos lett.

Az elkövető neve Stephen Paddock volt.

„Nem is tudom, de szerintem nem lenne szabad ezt a területet paddocknak hívni” – írta egy Billy nevű felhasználó a casino.org kommentszekciójában.

„Valami más nevet kéne találni neki, mert így arra a fickóra emlékeztet, aki október elsején mindnekire tüzet nyitott.”

Nem ő az egyetlen, akinek rögtön a hat évvel ezelőtti tragédia jutott eszébe, hiszen rengeteg ehhez hasonló hozzászólással találkozni főként a Las Vegas-i média profiljai alatt.

Bár a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy véletlen egybeesésről van szó a ‘paddock’ szó kapcsán, mégis azt szeretnék elérni, hogy az F1 ezen a futamon ne használja, mivel a vegasi közösségben teljesen más a jelentése.

Nem valószínű, hogy sikerrel fognak járni.