Vips több érzékenyítő tréningen is túl van, új csapata pedig örül, hogy megadhatja neki a második esélyt

Vips több érzékenyítő tréningen is túl van, új csapata pedig örül, hogy megadhatja neki a második esélyt
credit: Red Bull Content Pool/ArchiveAugusztus 28-án vált hivatalossá, hogy az idei IndyCar-szezon utolsó két futamán Jüri Vips kapja meg az RLL Racing 30-as számú Dallara-Hondáját.

A bejelentést a rajongók egy része finoman szólva sem fogadta jól, tekintettel az észt versenyző tavalyi botrányára.

Mint ismeretes, Vips 2022 júniusában, egy élő stream során nem csak kiejtette a legnagyobb rasszista sértésnek tartott „nigger” szót, de ezt követően még homofób megjegyzést is tett.

Erre reagálva a Red Bull kitette a junior-programjából, az F2-es szezont azonban végigversenyezhette a Hitech Grand Prix színeiben, szeptemberben, Monzában pedig megszerezte harmadik győzelmét a szériában.

Bobby Rahal azonban ügyet sem vet a zúgolódó hangokra és hiszi, hogy – akárcsak Kyle Larson a NASCAR-ban – Vips is megérdemel még egy esélyt.

„Jüri egy nagyon rendes fiatal srác” – szögezte le az RLLR alapító-társtulajdonosa.

„Az európai ismerőseim mindannyian rendkívül elismerően nyilatkoztak róla nem csak mint versenyzőről, de mint emberről is. Nem titok, hogy hibázott és nagy árat fizetett érte, hiszen elvesztette helyét a Red Bullnál. Érdekesnek tartom, hogy azon az ominózus streamen pont az a Liam Lawson volt a partnere, aki épp most mutatkozott be a Red Bull B-csapatával, az Alpha Taurival a Holland Nagydíjon… Érdekes…

Szóval, egy általam nagyon tisztelt személy Európában vezetési szempontból kiváló értékelést adott nekünk Jüriről és ebből adódóan úgy gondoltuk, hogy éredemes adni neki egy esélyt.”

Rahal elmondása szerint Vips minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy kijavítsa a hibáját.

„Szerintem jóvátette a dolgot azon diverzitáson alapuló, érzékenyítő programok révén, amelyeken az utóbbi időben részt vett Angliában, valamint itt az USA-ban is. Ugyanannál a szervezetnél járt, ahol Kyle Larson is. Véleményünk szerint ők nagyon jók ezen a területen és Jüri maximálisan végig is járta a lépcsőfokokat. Azt hiszem, épp most ért a végére. Szóval, mint már mondtam, ő is tudja, hogy óriási hibát követett el és ezt meg is fizette. Örülönk, hogy megadhatjuk neki a második esélyt. Eleget bizonyított már ehhez, rendkívül keményen dolgozott.

Izgatottak vagyunk, hogy csatlakozik hozzánk erre a két versenyre és remélhetőleg jól fog teljesíteni.”

A 2023-as szezon utolsó előtti futamát szeptember 3-án rendezik a Portland International Racewayen, majd ezt követi 10-én a Laguna Seca-i finálé.

A bajnoki címet illetően már biztos, hogy a Chip Ganassi Racing fog ünnepelni az Astor Kupával. A kérdés már csak az, hogy Alex Palou emelheti magasba karrierje során másodszor, vagy Scott Dixon hetedszer.