IndyCar: Dixon leiskolázta a mezőnyt, a favoritnak tartott Newgarden falnak ment Gatewayen

IndyCar: Dixon duplázott, a favoritnak tartott Newgarden falnak ment Gatewayen
credit: Penske Entertainment/Chris OwensZsinórban idei második IndyCar-győzelmét ünepelhette Scott Dixon vasárnap, ennek révén pedig újra életet lehelt a hetedik bajnoki címéről szőtt álmaiba.

A Chip Ganassi Racing sztárja a rajtot megelőzően még 101 pont lemaradásban állt csapattársa, Alex Palou mögött. A szezon utolsó oválfutamának otthont adott Gatewayt követően viszont hátránya 74 egységre csökkent, miközben a háralévő két fordulón még maximum 108 gyűjthető.

Az új-zélandi versenyző a leintés pilanatában 22.2256 másodpercet vert a másodikként célba ért mclarenes Pato O’Wardra. Összehasonlításként a futam leggyorsabb, Linus Lundqvist által megfutott köre 25.6786 mp volt.

Ebben nagy szerepe volt az üzemanyag-stratégiának, miután közvetlen ellenfeleivel ellentétben a 9-es Dallara-Honda négy-öt helyett csak három kiállással teljesítette a 260 kört.

Ezen megoldás már az augusztus 12-ei, indianapolisi roadon rendezett futamon is bevált, ahol a tizenötödik pozícióból rajtolva húzta be a győzelmet. Most, az 1.25 mérföldes oválon a tizenhatokként startolva nyert, miután motorcsere miatt kilenc helyes rajtbüntetést róttak ki rá.

Jelen siker révén Dixon eddigi IndyCar-karrierje 55. látogatását tehette a victory lane-re, egyúttal pedig Palou mellett már csak ő maradt meccsben az idei címért.

A verseny abszolút esélyesének tartott Josef Newgarden már matematikailag sem esélyes az idény legjobbjának járó trófeára.

A Team Penske kétszeres bajnoka az első startpozícióból vághatott neki a távnak, miután a pole-t megszerzett csapattársát, Scott McLaughlint szintén hátrazavarták az erőforrás idő előtti cseréje következtében.

Newgarden összesen 98 kört töltött az élen, győzelemről szőtt álmira azonban ötven körrel a vége előtt egy falazás tette ki a pontot.

A hiba révén nem csak elvesztette az utolsó szalmaszálat a bajnokságban, de még az oválos sikerszériájának is vége szakadt. A Gatewayt megelőző öt, ilyen pályatípuson lebonyolított futamot kivétel nélkül ő nyerte – beleértve az Indy 500-at és már csak két győzelem választotta el attól, hogy beérje AJ Foytot az örökranglistán.

A fal viszont megállította ebben.Dixon és O’Ward mellett David Malukas (Dale Coyne Racing) állhatott fel a dobogóra, de top 5-tel zárt még Alexander Rossi a McLarennel, valamint a már említett McLaughlin is.

Palou csak a hetedik helyet tudta elcsípni.

A viadal legneccesebb jelenetét rögtön a legelső kör prezentálta.

Az AJ Foyt Racing újoncát, Benjamin Pedersent hátulról megtorpedózta Ed Carpenter, ami előbbi pilótát azonnal kiesővé minősítette.

Elkerülhető ütközés miatt a versenyirányítás 30 másodperces stop-and-go büntetést rótt ki a saját csapatának vezető veteránra, aki végül hat kör hátrányban, a 24.-ként ért célba.