NASCAR: Wallace a playoff-ban, Truex az alapszakasz bajnoka és borzalmas balesetek Daytonán

NASCAR: Wallace a playoff-ban, Truex az alapszakasz bajnoka és borzalmas balesetek Daytonán
credit:James Gilbert/Getty ImagesNASCAR Cup karrierje ötödik, ebből idei harmadik győzelmét aratta Chris Buescher a Daytona International Speedwayen rendezett Coke 400-on.

Az RFK Racing pilótájának sikere a leintés után mégis csak egy lábjegyzet lett.

A verseny egyben a széria alapszakaszának fináléját is képezte, a tét pedig óriási volt.

A rajtot megelőzően már elkelt tizenöt hely a rájátszás tizenhat fős mezőnyében, a bajnoki címért folyó hajrára feljogosító utolsó pozícióért pedig nem kevesebb, mint tizenheten voltak még esélyesek.

Ebből pontok alapján Bubba Wallace-nak, Daniel Suareznek és Ty GIbbsnek volt a legnagyobb sansza, a többiek viszont már csak győzelem esetén vívhatták volna ki a jogot a playoffra.

Az áhított lehetőséget a szezon legjobbjának járó kupáért zajló csatában való részvételre végül a tizenkettedikként célba ért Wallace kaparintotta meg.

Ezzel a 23XI Racing versenyzője pályafutása során először tudhatja magát a rájátszásban.

A Daytonát megelőzően Bubba legnagyobb ellenfelének számított Gibbs a második szakasz végén kényszerült kiállni, miután részese lett a nap első tömegbalesetének.

A Joe Gibbs Racing újoncát nagy lelkesedéssel tolta előre csapattársa, Christopher Bell, aminek hatására az 54-es Toyota nekivágódott az élen haladt Ryan Blaneynek.

A Team Penske 12-es Fordja kiforgott, majd hatalmas erővel a külső falba csapódott. A baleset után Blaneynek hosszú időbe telt, mire összeszedte magát, de szerencsére önerőből ki tudott szállni az autójából. A pálya orvosi központjában elvégzett rövid ellenőrzés után pedig útjára is engedték.

Az incidens azonban rajta és Gibbsen kívül pontot tett még Austin Cindric, Brennan Poole és Riley Herbst futamára is.A Coke 400 legkomolyabb balesetére azonban a hajrában került sor.

A helyezkedés közepette Ryan Preece egy koccanás után kicsúszott, majd tucatnyi szaltót leírva végül a pálya belső, füves területén csapódott a talajba.

A Stewart-Haas Racing versenyzője szintén képes volt elhagyni a járművét, de ezt követően azonnal hordágyra fektették és először az orvosi központba, majd a közeli kórházba szállították.


BŐVEBBEN: Brutális horrorbaleset a NASCAR daytonai futamán [VIDEÓ]


Visszatérve Wallace-ra, az ő sikere egyben azt is jelentette, hogy karrierje során először nem veselkedhet neki a szezon utolsó tíz futamát magában foglaló rájátszásnak Chase Elliott.

Az idén hat futamot sérülés miatt, egyet pedig eltiltás okán kihagyott 2020-as bajnok – akit a rajongók már zsinórban ötször választottak meg a Cup legnépszerűbb pilótájának – számára már hetek óta csak a győzelem számított egyetlen opciónak. Az ezt megelőző, Watkins Glen-i fordulón elképesztő csapathiba miatt kieső georgiai azonban az utolsó lehetőséggel sem tudott élni, mivel egyszerűen nem volt ellenszere a szorosan együttműködő Fordokra.

Ennek köszönhetően csak a negyedikként zárt Buescher, Brad Keselowsi és Aric Almirola mögött.

Rajta kívül még szintén a playoffon kívül rekedt a szintén a Hendrick Motorsportsot szolgáló – és sérülés miatt ugyancsak versenyeket kihagyott -Alex Bowman is. Ez azt jelenti, hogy a patinás csapat 2016 óta először képviselteti magát a rájátszásban 50%-os pilótafelállással az idén már öt győzelemnél tartó William Byron és a victory lane-en két látogatást tett Kyle Larson jóvoltából.

Teljesen veszve azonban továbbra sincs minden Elliott számára, hiszen az általa vezetett 9-es Chevy – köszönhetően Josh Berry richmondi második helyének – a csapatok bajnokságában még harcba szállhat a kupáért. Ez abból a szempontból igazán lényeges, hogy a NASCAR az év végi több millió dolláros pénzdíjakat az autók összetettbeli helyezése alapján osztja ki.

A 23XI esetében viszont pont a fordítottja áll fell: Wallace egyéniben bent van, a 23-as számú Toyotája viszont már nincs meccsben.Az alapszakasz bajnoki címét – és vele a 15 bónuszpontot – az a Martin Truex Jr. kaparintotta meg, aki tavaly egyáltalán nem tudta beverekedni magát a rájátszásba.

A 2023-as titulusért a 2018-as bajnok mellett még győzelmeik révén Denny Hamlin, William Byron, Kyle Larson, Ryan Blaney, Kyle Busch, Christopher Bell, Ross Chastain, Tyler Reddick, Joey Logano, Ricky Stenhouse Jr., Chris Buescher és Michael McDowell, míg pontok alapján Brad Keselowski, Kevin Harvick és Bubba Wallace indulhat csatába.

A playoff szeptember 3-án, a Darlington Racewayen startol el.