NASCAR: Bejelentette végleges visszavonulását Kurt Busch, akinek élete Hollywoodért kiált

NASCAR: Autómosás közben megsérült Christopher Bell
Busch a 2022-es kansasi győzelmét ünnepelve - Ekkor még nem tudta, hogy ez lesz az utolsó (credit: Chris Graythen/Getty Images)Az elmúlt bő egy évben mindannyian abban reménykedtünk, hogy Kurt Buschnak még esélye nyílik egy búcsúfutamra karrierje méltó lezárásaként.

A NASCAR Cup Series 2004-es bajnoka a tavaly szeptemberi, poconói fordulón elszenvedett balesete óta nem ülhetett versenyautó volánja mögé súlyos agyrázkódása miatt. A partvonalra kerülése mögött azonban nem csak ez az egy incidens állt. Saját bevallása szerint a trioválon történt falazása csak az utolsó csepp volt abban a pohárban, amit a hosszú pályafutása során szerzett korábbi fejsérülései töltöttek meg.

Ennek ellenére csapata, a 23XI Racing is bízott a visszatérésében és ellentmondást nem tűrően közölték, hogy Busch rögtön elfoglalhatja a harmadik autójukat, amint az orvosok rábólintanak.

A legfrissebb fejlemény szerint azonban erre már sosem fog sor kerülni.

A 45 éves vegasi ugyanis hivatalosan bejelentette, hogy eljött a vége.

„Ez a sport maximális összpontosítást, szívet, kitartást és elszántásot igényel én pedig soha nem versenyeztem úgy, hogy mindezt ne tartottam volna szem előtt” – mondta Busch, aki sérülése óta a 23XI kiemelt tanácsadójaként dolgozik.

„Olykor azonban az idő pontot tesz az álmaidra. A fantasztikus orvoscsapatommal arra a következtetésre jutottunk, hogy a felpülésem jelenlegi szakaszában túlságosan is sok akadály tornyosul előttem ahhoz, hogy újra száz százalékos legyek. Ebből adódóan 23 szezon és 45 olyan év után, amit kizárólag ennek az álomnak szenteltem, hivatalosan bejelentem visszavonulásomat a NASCAR Cup Seriesből.”

Nem csak az agyrázkódást nyögi még mindig Busch.

Elmondása szerint már a balesete előtt is küszködött izületi gyulladással és köszvénnyel, ami mostanra olyan méreteket öltött, hogy vannak napok, amikor a puszta járás is nehézséget okoz számára.

Panaszai ellenére magától az autósporttól egyelőre nem akar búcsúzni.

„Nehéz megmondani, hogy az utam merre vezet a közeljövőben. Még mindig az orvosaim engedélyére várok, ez az első és legfontosabb lépés. Ha ez megtörténik, akkor utánanézünk, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak.”Az elképesztő élettörténettel bíró Busch már eleve rendhagyó módon került be a NASCAR forgatagába, köszönhetően egy máig megoldatlan, már-már paranormális zöngéjű bűncselekménynek.

A NASCAR Cup mezőnyében 2000-ben debütált, aminek révén ő volt az utolsó aktív pilóta, aki még versenyezett Dale Earnhardt Sr. ellen is.

Karrierje során 10292 kört tett meg az élen, 28 alkalommal rajtolhatott a pole-ból, 34 győzelmet aratott – beleértve a 2017-es Daytona 500-at -, 2004-ben pedig magasba emelhette a bajnoki címért járó trófeát is.

Ő az ötödik és máig utolsó olyan pilóta, aki bevállalta a nagy duplázást, vagyis egyaránt részt vett az Indianapolis 500-on, majd a Cup néhány órával később rendezett Coca-Cola 600-án is.

2014-ben, az Andretti Autosport színeiben a hatodikként zárta a legendás ötszáz mérföldes viadalt, ami egyben élete első – és sajnos utolsó – open-wheel bevetése is volt.

A 600-on viszont műszaki hiba már nem tudott célba érni.

A Cup bajnoki címére tavaly is esélyes lett volna, hiszen az imént említett kansasi sikere révén automatikusan kvalifikálta magát a rájátszás tizenhat fős mezőnyébe.

Sérülése miatt azonban már nem vághatott neki a bajnoki hajrának.

A vegasi veterán azon versenyzők közé tartozik, akiknek rajongótábora pont pályafutásuk vége felé többszöröződött meg.

Busch ugyanis a nyilvánosság árgus szemei előtt ment át 180 fokos karakterfejlődésen, amiben nagy szerepet játszott 2015-ös, bizarr jogi csörtéje is akkori barátnőjével, Patricia Driscollal.

A katonai és magas politikai körökben egyaránt jártas nő azal vádolta Kurtöt, hogy fizikálisan bántalmazta.

Emellett állította, hogy a versenyző mentális problémákkal és alkoholizmussal küzd, mindez pedig odáig vezetett, hogy ön- és közveszélyessé vált.

Az ügy villámgyorsan elképesztően bizarr üzemmódba kapcsolt.

Busch eskü alatt vallotta, hogy Patricia az amerikai kormány magasan képzett bérgyilkosa, aki a világ számos pontján teljesített küldetéseket kiemelt célpontok – pl. drogbárók – ellen, de ott volt például Szaddám Huszein 2003-as elfogásánál is.

Az ügyészség végül nem emelt vádat, mivel úgy ítélték meg, hogy nincs meg az ehhez szükséges, megfelelő bizonyíték.

A sztori pikantériája, hogy végül pont Driscoll lett az, akit egy év és egy nap börtönbüntetésre ítéltek az általa vezetett, veterán katonák támogatására létrehozott alapítvány pénzének elsikkasztása miatt.

Az ügy lezárása után a NASCAR semmissé nyilvánította Busch határozatlan időre szóló eltiltását, amit még Patricia vádjai következtében szabtak ki rá.

A pilóta pedig teljesen megváltozott.

A korábbi faragatlan, hirtelen haragú – nem véletlenül csak „A törvényen kívüli” becenévvel illetett – embert felváltotta egy sokkal higgadtabb, közvetlenebb személyiség, aki visszatérése utáni hatodik futamát rögtön meg is nyerte akkori csapatának, a Stewart-Haas Racingnek.

Busch egészen 2018 végéig maradt a gárdánál, majd onnan a Chip Ganassi Racinghez igazolt át.

A gárdát azonban 2021 végén teljes egészében felvásárolta a Trackhouse Racing, Kurt pedig a Michael Jordan és Denny Hamlin által tulajdonolt 23XI Racing újonnan nevezett, második autójában folytatta tovább.

Jordan rögtön megtette őt saját brandje, az Air Jordan egyik szóvivőjévé és reklámarcává Hamlin mellett.

Idő előtt véget ért versenyzői karrierjét a csapatnál 182 vezető pozícióban töltött körrel, nyolc top 10-es, ebből öt top 5-ös befutóval zárta, beleszámítva a már említett kansasi győzelmét.

Az elmúlt években Busch számos jótékonysági akció felett bábáskodott, beleértve a „Remény hálóját” is.

Ennek keretein belül a mellrák elleni küzdelem hónapjában, októberben rendezett charlotte-i rovalfutamon a Cup mezőnyének autói pink ablakhálóval versenyeznek, amiket a leintés után elárvereznek, az ebből származó bevételt pedig a betegség kutatására fordítják.

Tavalyelőtt maga Busch névtelenül licitált Anthony Alfredo hálójára, miután megtudta, hogy a nagymamája mellrákban hunyt el.A hálót személyesen adta át a versenyző édesanyjának, az erről készült videó pedig az utóbbi időszak egyik legmeghatóbb képsora lett.