IndyCar: Öt autó is 9 helyes rajtbüntetést kap Gatewayen

IndyCar: Öt autó is 9 helyes rajtbüntetést kap Gatewayen
credit: Penske Entertainment/James BlackNem kevesebb, mint négy csapat öt versenygépe szembesül rajtbüntetéssel az IndyCar idei szezonjának utolsó oválfutamán.

A World Wide Technology Racewayre (közismertebb nevén Gatewayre) kiírt, vasárnapi fordulón a Chip Ganassi Racing 9-es (Scott Dixon) és 11-es (Takuma Sato), valamint az Andretti Autosport 27-es (Kyle Kirkwood) autóiban a Honda-motort, míg a Juncos Hollinger Racing 78-asában (Agustín Canapino), továbbá a Team Penske 3-as (Scott McLaughlin) Dallarájában a Chevy-erőforrást kell idő előtt kicserélni.

A szabályok értelmében mindannyiukat kilenc pozícióval hátrébb sorolják a kvalifikáción megszerzett helyezésükhöz viszonyítva.

Az előírások értelmében egy autó négy motort használhat büntetlenül az idény során, amelyeknek 2500 mérföldet kell kibírniuk. Ebbe az összesen 10.00 mérföldbe nem csak a versenyhétvégék, de a tesztek is beletartoznak.

Ha – körülményektől függetlenül – a meghatározott, futott táv teljesítése előtt váltanak le egyet, akkor oválon kilenc, épített/utcai pályás fordulók esetében pedig hat pozíciós hátrasorolást von maga után rögtön a következő futamon.

Kivétel az Indianapolis 500.

Ha ezen verseny előtt kell cserét eszközölni, akkor az érte járó büntetést az eggyel későbbi versenyre szabják ki.