Mi jöhet még? Büntetés és súlyos sérülés után imádott mentett kutyáját is elvesztette Alex Bowman

Mi jöhet még? Büntetés és súlyos sérülés után imádott mentett kutyáját is elvesztette Alex Bowman
credit: Ally Racing

Mi jöhet még? Büntetés és súlyos sérülés után imádott mentett kutyáját is elvesztette Alex Bowman


Meseszerűen indult Alex Bowman számára a 2023-as év, néhány hónap leforgása alatt azonban száznyolcvan fokos fordulatot vett az élete.

A szezon első hét futamából hatot zárt a top 10-ben, beleértve két harmadik helyet, amelyeknek köszönhetően karrrierje során először vezette a NASCAR Cup összetettjét.

Az éllovas szerepét azonban nem sokáig élvezhette, mivel a richmondi verseny után az autója – William Byron 24-es Chevyjével egyetemben – megbukott a technikai ellenőrzésen, aminek köszönhetően a NASCAR 60 bajnokságbeli pontot levont tőle.

Csapattársát ez a büntetés annyira nem rázta meg, hiszen a Las Vegas-i és phoenixi győzelmei révén már biztosan a playoffban tudhatta magát.

Bowman ekkor még abban reménykedett, hogy neki is sikerül a lehető leghamarabb a victory lane-en kikötni. A sors viszont másként gondolta.

Április 25-én – pontosan a 30. születésnapján – súlyos csigolyatörést szenvedett a Kyle Larson által alapított High Limit Sprint Car Series iowai fordulóján. Emiatt négy futamot is ki kellett hagynia, beleértve a bajnokságon kívül All-Start.

A Charlotte Motor Speedway ikonikus Coca-Cola 600-án megejtett visszatérése utáni tíz futamon azonban csapás csapás hátán érte. Több baleset érte saját és ellenfelei hibájából egyaránt, emellett pedig a tempója is gyakran elmaradt a várttól. Mindebből adódóan zsinórban tíz futamot zárt a top 10-en kívül. Nem véletlen, hogy a múlt vasárnapi, indianapolisi ötödik helyének még annak ellenére is nagyon örült, hogy a rájátszásba már csak akkor juthat be, ha a hátralévő két alapszakasz-futam (Watkins Glen, Daytona) valamelyikén győzelmet arat.

A 2023-as év azonban továbbra sem akarja, hogy az arizonai pilóta – aki saját bevallása szerint még mindig nem épült fel teljesen a sérüléséből – boldog legyen.

Bowman a közösségi médiában tudatta a szomorú hírt, hogy imádott kutyája, Roscoe kedden éjjel átkelt a szivárványhídon.

Az eb már tizenegy éve volt hűséges társa, vagy ahogyan ő fogalmazott a „legjobb barátja”.

A Charlotte Observernek adott, tavaly szeptemberi interjújában Bowman – akit a Halifax Humane Society az év állatvédőjének is választott – fedte fel, hogy Roscoe-val miként találtak egymásra.

„Teljesen véletlenül került hozzám, még 19 éves koromban. Az akkori csapatom néhány tagjával egy nap elmentünk a műhely közelében lévő menhelyre. Nem terveztem, hogy beszerzek egy kutyát, végül mégis pórázzal jöttem ki. Amikor tavaly [2021-ben] elkezdtem dolgozni az Ally-jal, akkor leültünk, hogy átbeszéljük milyen ügy mellé szeretnék állni. Számomra a gazdátlan kóborállatok sorsa mindig is rendkívül fontos volt.”

A Hendrick Motorsports pilótája az Ally-jal közösen partnerségre lépett egy állatvédő alapítvánnyal is, amelynek célja az, hogy ivartalanítási programok révén csökkentsék a szaporulatot, egyúttal pedig megszüntessék az altatást a menhelyeken.

„Mentett kutyaként nem tudom, hogy milyen múltja volt Roscoe-nak. Azzal viszont teljesen tisztában vagyok, hogy mekkora küzdelem az élet ezeknek az állatoknak, mi mindenen kell az utcán keresztülmenniük. Számos menhelyen jártam már és saját szememmel láttam a problémákat. A COVID még tovább rontott a helyzeten, mivel akkoriban rengetegen fogadtak örökbe állatokat, majd amikor vége lett, vissza is vitték őket… Szóval nagyon nehéz. Én pedig rendkívül szenvedélyes vagyok ezzel kapcsolatban. Úgy érzem, hogy az állatok sokkal jobbak az embereknél.”

Roscoe-t nem csak Bowman, de négylábú barátja, Finn is gyászolja.