IndyCar: Rahal hat év után ismét pole-ban, óriási meglepetések az indianapolisi időmérőn

IndyCar: Rahal hat év után ismét pole-ban, óriási meglepetések az indianapolisi időmérőn
credit: Penske Entertainment/James BlackHat év, két hónap és kilenc nap után szerezte meg legújabb rajtelőségét Graham Rahal.

Az RLL Racing pilótája 01:10.1132-es köre révén zárta az élen az Indianapolis Motor Speedway roadjára kiírt kvalifikáció utolsó, mindent eldöntő szakaszát. Ennek révén először várhatja egy IndyCar-futam rajtját az élről a 2017-es, detroiti duplaforduló első futama óta.

A versenyt akkor sikerült meg is nyernie, ami máig az utolsó győzelmének számít a szériában.

A csapat ráadásul duplán örülhetett, hiszen másodikként, 0.1154 másodperces lemaradásban Christian Lundgaard zárt.

Mögöttük a McLaren kétharmada startolhat Alexander Rossi és Pato O’Ward személyében, míg a harmadik sorból az Andretti Autosport 50%-át képező Devlin DeFrancesco, valamint Romain Grosjean indulhat.

Előbbi kanadai egyben karrierje során először tudta beverekedni magát a Fast 6-be.

Nagy meglepetésre viszont már a csoportkörben olyan nevek véreztek el, mint Will Power, Josef Newgarden, Kyle Kirkwood, Colton Herta, Scott Dixon és Marcus Ericsson.

A jövőre már csak az Indy 500-ra visszatérő – emellett viszont a Meyer Shank Racing társtulajdonosává váló – Helio Castroneves bejutott ugyan a top 12-es szakaszba, idő előtti motorcsere miatt azonban hathelyes rajtbüntetést kap. Ugyanez a sors vár a Dale Coyne Racing-es David Malukasra, valamint az RLLR harmadik pilótájára, Jack Harveyra is.

Az összetettet vezető Alex Palou a kilencedik lett, de Harvey hátrasorolása miatt a nyolcadikról startolhat.

A Gallagher Grand Prix szombaton, magyar idő szerint 20:00-kor kezdődik.