Danica Patrick szerint a női szériák csak hátráltatják a hölgyversenyzőket

Danica Patrick szerint a női szériák csak hátráltatják a hölgyversenyzőket
credit: Penske Entertainment/Stephen KingA NASCAR és az IndyCar máig legeredményesebb hölgyversenyzőjének számító Danica Patrick soha nem rejtette véka alá, hogy nincs elragadtatva az esélyegyenőségi kezdeményezésektől.

Néhány évvel ezelőtt élesen kritizálta a NASCAR kifejezetten női és/vagy kisebbségi pilótákat megcélzó ‘Drive for Diversity’ programját, aminek révén már olyanok kerültek be a királykategóriát képező Cup Seriesbe, mint Kyle Larson, Bubba Wallace és Daniel Suarez.

„Nekem sosem származott előnyöm a D4D-ből, mert nem is voltam a tagja” – mondta még 2016-ban Patrick.

„Szerintem nincs is szükség esélyegyenőségi projektekre. Inkább a tehetséget, rátermettséget kell kutatni és támogatni, mert az autót egyáltalán nem érdekli, hogy ki vagy.”

A 2018-ban visszavonult wisconsini álláspontja máig nem változott.

Az immár a Sky Sports F1-es riporeteként is jegyzett Patrick a brit csatornának adott interjújában nyomatékosan kijelentette, hogy nem rajong az olyan kezdeményezésekért, mint a már bebukott W Series és az idén elindított F1 Academy.

„Sokan azt feltételezik, hogy én támogatom ezeket és fontosak számomra, pedig nem így van. Mindig is érdekes véleményen voltam ezzel kapcsolatban. Ezt a sportot a remek versenyzés teszi igazán népszerűvé. Állhat a fél mezőny nőkből, ha csak vonatozás van a pályán, akkor nincs benne semmi érdekes. Manapság jó versenyzés zajlik az F1-ben. Maxet leszámítva minden hétvége olyan, mint egy pénzfeldobás, hogy ki ér célba a második, harmadik, negyedik, ötödik helyen. Ez teszi annyira vonzóvá az egészet.

Kissé kritizálom, pontosabban inkább véleményt formálok a női szériákról. Nincs velük gond, lehetőséget adnak olyanoknak, akiknek másként nem lenne esélyük megmutatni, hogy mit tudnak. Mindent összevetve viszont a srácok ellen kell versenyezni. Ha követitek a golfot, akkor láthatjátok, hogy egy alacsonyabban rangsorolt játékos is megragadja az alkalmat arra, hogy bárkivel kiálljon. Még a legjobbak is a legjobbakkal akarnak gyakorolni, mivel ettől fejlődnek tovább. Ha olyanok ellen méred össze magad, akik nem tartoznak a kiemelkedők közé, akkor az befolyásolja az erőfeszítéseidet és a céljaidat.

A legkeményebb szituációk elé kell állítanod magadat, lehetőleg minél korábban, mert a későbbiekben csak még nehezebb lesz.”

Patrick szavait osztja a jelenleg az F3-ban vezető Sophia Flörsch is.

„Teljes szívemből egyetértek. A tehetség akkor nyilvánul meg, ha a sportág legjobbjai ellen méreted meg magad, akik még mindig a fiúk. A stopperóra dönt.”