NASCAR: Buescher 7 év után újra a rájátszásban, Larson „beköszönt” Hamlinnek

NASCAR: Buescher 7 év után újra a rájátszásban, Larson “beköszönt” Hamlinnek
credit: ean Gardner/Getty Images/NASCARA szezon tizenkettedik különböző győztesét avatta a NASCAR Cup Series vasárnap, a Richmond Racewayen.

A virginiai rövid oválon rendezett futam során az RFK Racing pilótapárosa, Brad Keselowski és Chris Buescher összesen 190 körön át haladt az élen a 400-ból, a kockás zászlót pedig utóbbi texasi látta meg elsőként.

A 30 éves versenyző az utolsó tíz mérföld felé közeledve már hat másodperccel vezetett Denny Hamlin előtt, pozíciója azonban hirtelenjében veszélybe került Daniel Suarez és Noah Gragson ütközése miatt.

A Trackhouse Racing mexikóijának kiforgása a Cook Out 400 egyetlen, pályán történt incidense is lett.

A restartot végül négy körrel a vége előtt rendelték el, Bueschernek pedig sikerült megőrizni vezető helyét, végül behúzva idei első, teljes eddigi főkategóriás karrierjét tekintve pedig a harmadik győzelmét.

Ezzel automatikusan jegyet váltott a playoffba és 2016 után először szállhat harcba a bajnoki címért az utolsó tíz fordulót magában foglaló hajrában.Másodikként, 0.549 másodperces hátrányban Hamlin ért célba, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokát Kyle Busch tudhatta magáénak.

Top 5-tel zárt még Joey Logano és Ryan Preece is.

A stratégiai csatákkal tűzdelt versenyt viszont legszívesebben elfelejtené a Hendrick Motorsports.

A gárda áprilisban még Kyle Larson és a sérült Chase Elliottot helyettesített Josh Berry révén első-második helyet ünnepelhetett, most viszont már egyetlen autóval sem tudta képviseltetni magát a legjobb tíz között.

A legjobb eredményt Elliott produkálta a tizenharmadik hellyel, míg Alex Bowman a tizennyolcadik, Larson a tizenkilencedik, William Byron pedig – már körhátrányban – a huszonegyedik lett.

Pocsék futamon van túl Tyler Reddick is.

A pole-ból rajtolt 23XI-ös ezt megelőzően egyetlen kört sem tudott az élen tölteni rövid oválon, most viszont már nem kevesebb, mint 81-en át uralta a mezőnyt, beleértve a komplett első szakaszt.

A harmadik szakaszban – miközben a másodikként jegyezték – viszont szabálytalanul hajtott ki a pitlane-re, aminek következtében rögtön büntetést róttak ki rá.

Az austini győzelmével már biztos playoff-tagnak számító versenyző végül be kellett érnie a tizenhatodik pozícióval.

A tavaszi fordulóhoz képest látványosnak bizonyult a Chevrolet visszaesése.

A csokornyakkendős márka alá tartozók áprilisban még összesen 245 kört töltöttek az élen, júliusra viszont ez a szám konkrétan nullára csökkent.

A top 10-ben csak két autóval képviseltették magukat a Richard Childress Racing duója (Busch -3., Austin Dillon -9.) jóvoltából.

Ezzel szemben három hónappal ezelőtt még ők alkották a top 3-at, hiszen a már említett Larson és Berry mögött Ross Chastain tudhatta magáénak a „bronzérmes” befutót.

A versenyt megelőzően az egy héttel korábbi, poconói incidens szolgáltatta a legnagyobb sztorit.

Mint ismeretes, a július 23-ai verseny végén Hamlin a győzelemért harcolva nyomta falnak Larsont, amivel sikerült kivívnia a NASCAR rajongótáborának kollektív haragját.

A Joe Gibbs Racing veteránja Virginiában nőtt fel, tettét azonban hazai közönsége sem díjazta a Richmond Racewayen és már a rajt előtt hangos füttykoncerttel és fújolással fogadták bárhová is ment.

Larson az elmúlt napokban többször is leszögezte, hogy másként fog versenyezni a jó barátjának számító Hamlinnel szemben. A sokak által várt megtorlás végül elmaradt, egy ponton viszont a már lekörözött 2021-es bajnok nem mulasztotta el hátulról kicsit megütni a 11-es Toyotát, mondani sem kell, hogy a közönség nagy örömére.

A Cup következő futamát augusztus 6-án, a Michigan International Speedwayen rendezik.