F1: Az „öreg és tapasztalatlan” Colton Herta már nem opció a Red Bull számára

F1: Az “öreg és tapasztalatlan” Colton Herta már nem opció a Red Bull számára
credit: Penske Entertainment/Travis HinkleColton Herta tavaly még az első számú opciónak számított a Red Bull számára, mint Yuki Tsunoda potenciális csapattársa az AlphaTaurinál.

A hétszeres IndyCar-futamgyőztes – aki több sikeres teszten túlesett a McLaren 2021-es MCL35M-jével is – azonban nem rendelkezett a kellő szuperlicenc-ponttal, így több hónapnyi, szappanoperába beillő huzavona után végül elesett a vágyott Forma-1-es szerződéstől.

Az AlphaTauri második ülését Nyck de Vries kapta meg, aki azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és tíz futam után ajtót mutattak neki.

Helmut Marko a Motorsport-Totalnak adott interjújában elmondta, hogy a holland utódjaként Daniel Ricciardo mellett még Liam Lawson neve merült fel, Herta pedig már teljes mértékben lekerült a radarjukról.

„Nem lesz szuperlicence” – szögezte le a szakember hozzátéve, hogy nem ez az egyetlen kizáró tényező a 23 esztendős pilóta kapcsán.

„Már relatíve öreg és tapasztalata sincs. Egy évvel ezelőtt még működőképes lett volna a dolog, most viszont már egyáltalán nincs nálunk terítéken.”

Némi vigasz lehet Herta számára, hogy az Andretti Autosporttal tavaly október történt szerződéshosszabbítása miatt az elkövetkezendő két évben amúgy sem igazolhatott volna át.

Ennek értelmében 2027 végéig biztosan marad a gárda kötelékében, egyúttal pedig az IndyCar mezőnyének legjobban fizetett versenyzője is lett. Konkrét összegről nincs információ, a hírek szerint viszont a csapattól (és persze a főszponzor Gainbridge-től) kapott éves bevétele a kétszerese a bérlista második helyén álló pilótáénál.

Korábbi kontraktusában Herta számára volt egy kiskapu, aminek révén F1-es lehetőség esetén gond nélkül elengedték volna.

A hosszabbítása viszont ezt már 2025-ig nem teszi lehetővé számára – kivéve persze, ha a Forma-1-es átigazolást az Andretti Globallal ejtené meg (és persze összeszedi a kellő szuperlicenc-pontot).