Danica Patrick szerint a nők mentálisan gyengék az autósporthoz

IndyCar-autók Mount Panoramán? Will Power máris ajánlja magát
credit: Penske EntertainmentA Magyar Nagydíjon is csatlakozott a Sky Sports stábjához Danica Patrick.

A közvetítésből most először gyerekriporterekkel bővült annak érdekében, hogy az egészen fiatal korosztállyal is megismertessék a Forma-1-et.

Ennek részeként az egyik kislány, Scarlett az IndyCar és a NASCAR valaha volt legsikeresebb női pilótájával beszélgethetett, aminek során előjött az örök téma: Mikor lesz újra női versenyző az F1 mezőnyében?

Patrick azonban nem azt a választ adta, amire sokan számítottak.

„Egész pályafutásom során azt mondogattam, hogy száz fiú között találsz egyetlen jót” – jelentette ki az IndyCar első és máig egyetlen női futamgyőztese, aki emellett 2009-ben harmadikként zárta az Indy 500-at, 2013-ban pedig övé lett a Daytona 500 pole-ja

„Tehát lányból is kellene száz… Hosszú időbe telne, mire rálelnénk egy [F1-re] alkalmasra, ugye?

Végső soron én úgy vélem, hogy ez a sportág férfias, agresszív természetű. Ahhoz, hogy igazán jó legyél nem csak az autót kell kezelni – mivel az egy képesség – hanem azt a sajátos gondolkodásmódot is, ami nem normális a női elme számára. Ha valaki meg akarta nehezíteni a dolgomat, akkor agresszív, gyilkos üzemmódba kellett átkapcsolnom. El akarod kapni őket a pályán, ami nem a természetes, női gondolkodásra jellemző.

Patrick véleménye alaposan megosztotta a rajongókat.

Sokak szerint ezzel sikerült egyetlen perc alatt arcon csapni azon törekvéseket, amelyek a kislányok figyelmét szeretnék felhívni a motorsportokra.

„Nagyot csalódtam Danicában” – írta egy néző Twitteren.

„A sportág női szereplőjeként arra számítottam volna, hogy támogat és bátorít másokat, nem pedig azt az érzetet kelti a lányokban, hogy ez a sport nem való nekik. A sport mindenkié.”

Egy másik szurkoló pedig a négyszeres F1-es világbajnokot hozott fel inspiráló ellenpéldaként.

„Sebastian Vettel egy fiatal lánynak, akit érdekel a sport: te ide tartozol.

Danica Patrick pedig megrémíti a kislányokat: a versenyzés túlságosan férfias a gyenge női elmének.

Annyira fárasztó… Istenem, Danica… Miért vagy ilyen?”„Nincs annál rosszabb, mint amikor egy nő teret kap egy férfiak által uralt közegben és a káros sztereotípiák lebontása helyett inkább saját magát állítja be szabályt erősítő kivételként. Danica, te belül igazi nőgyűlölő vagy.”

Mások viszont úgy vélik, Patrick csak őszinte volt.

„Hol van itt a probléma? A teljes igazságot mondta. Ez egy férfias sport, teljesen mindegy, hogy versenyzőkről, csapatfőnökökről, mérnökökről, vagy rajongókról van szó.”

„Danica a saját tapasztalatai alapján beszél és őszinte véleményt formál. Kik vagyunk mi, hogy ítélkezzünk felette?”

„Teljesen igaza van. A nők és a férfiak mások, nem véletlenül van minden sportág két nemre osztva. A lányok sosem fognak úgy versenyezni, mint a fiúk.”

„Danica egy sikeres autóversenyzői karriert épített fel és teljes mértékben joga van a véleményéhez. Ő a saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen egy férfiak által uralt környezetben nőként helytállni. Ugyanakkor szomorú, hogy a szavai mennyire riasztóak lehetnek a következő generációk számára.”