IndyCar: Newgarden dominált, két versenyzőt is kizártak Iowában

IndyCar: Newgarden dominált, két versenyzőt is kizártak Iowában
credit: Penske Entertainment/Chris OwensAz IndyCar iowai duplafordulójának szombati napját „csak” 129 kört az élen töltve nyerte meg Josef Newgarden, a vasárnapi futamon viszont már nem kevesebb, mint 212 körön át uralta a mezőnyt a 250-ből.

A Team Penske kétszeres bajnoka óriási magabiztossággal versenyezte végig a távot és az utolsó, Ryan Hunter-Reay falazása miatt négy körrel a vége előtt elrendelt restartnál is sikerült megtartania első helyét.

Ezzel a 32 éves amerikai idei negyedik, teljes eddigi IndyCar-karrierjét tekintve pedig a huszonkilencedik győzelmét ünnepelhette. Utóbbi révén beérte a Penske-legenda Rick Mearst az örökranglista tizenharmadik helyén.

Mindemellett Newgarden már azt is elmondhatja magáról, hogy az elmúlt öt oválfutam mindegyikét ő zárta az élen.

Az Iowa Speedwayt tekintve pedig immár hat diadalnál tart.

Másodikként – már 0.705 másodperc lemaradásban – csapattársa, a pole-os Will Power ért célba, míg a harmadik pozíciót az összetettet vezető Alex Palou csípte el. A Chip Ganassi Racing-es pilóta előnye a hétvége végére 117 pontról 80-ra csökkent a bajnokságban.

Top 5-tel távozott az Iowa Speedwayről még Felix Rosenqvist (McLaren) és Scott McLaughlin (Team Penske) is.

Érdekesség, hogy csak ők öten tudtak körhátrány nélkül célba érni.

A futam során három alkalommal kellett belengetni a sárga zászlót.

A 87. körben Agustín Canapino kötött közelebbi ismeretséget a fallal, de vissza tudott térni a mezőnybe végül a huszonhatodikként, 14 kör hátrányban végezve.

Két pilótát viszont egyenesen kizártak a versenyből.

Sting Ray Robb kerékcseréért felelős szerelője rosszul rögzítette a jobb-hátsót, amit csak azután észleltek, hogy a Dale Coyne Racing újonca elhagyta a pitet.

A pilóta vissza is akart térni a csapatához, a kerék viszont a pitroad felé haladva leesett, közvetlenül a nagy tempóval érkező mezőny elé.

Baleset szerencsére nem történt, Robbot azonban büntetésből végképp kiintették.

Hasonló sors várt az AJ Foyt Racing-es Benjamin Pedersenre is, akit veszélyes lassúsága miatt helyeztek parkolópályára.