Newgarden-bravúr és Herta-katasztrófa az iowai oválon

Newgarden-bravúr és Herta-katasztrófa az iowai oválon
credit: Penske Entertainment/Chris JonesBejött a papírforma az IndyCar iowai duplafordulójának szombati versenyén.

Az Iowa Speedway 0.875 mérföldes ováljára kiírt Hy-Vee Homefront 250 kockás zászlaját a pálya nagymenőjének számító Josef Newgarden húzta be.

A Team Penske kétszeres bajnoka ezzel ötödik győzelmét aratta a „kukoricásban”, egyúttal pedig már azt is elmondhatja magáról, hogy az elmúlt négy oválfutamot kivétel nélkül ő zárta az élen – beleértve természetesen az Indianapolis 500-at.

Newgarden a harmadik pozícióból kezdhette meg a versenyt, az elsőt pedig a 121. körben vette át pole-os csapattársától, Will Powertől. Innentől fogva már csak a pitkiállások idejére engedte ki a kezei közül a vezetést.

A leintés pillanatában 3.3755 másodpercet vert a szintén Penske-fiú Scott McLaughlinra, míg harmadikként Pato O’Ward ért célba a McLarennel.

Negyedikként Marcus Ericssont érte a kockás zászló, a verseny első felében 119 körön át vezető Powernek pedig be kellett érnie a negyedik hellyel.

Az összetettet vezető Alex Palou viszont ezúttal csak a nyolcadik lett, így az előnye 98 pontra csökkent a másodikként jegyzett Newgardennel szemben.

Colton Herta borzalmas napot tudhatott maga mögött.

Az Andretti Autosport sztárja a hatodikként startolt, az abroncskopás miatt azonban a harmincadik körre már jelentősen visszasesett.

Sorsát katasztrofális, 43 másodperces pitkiállása pecsételte meg a kerékpisztoly meghibásodása, majd a 26-os Dallara-Honda lefulladása képében.

A leintés pillanatában csak a tizenkilencedikként jegyezték négy kör hátrányban.

Az egyetlen sárga zászlót Graham Rahal idézte elő, miután a 152. körben falnak vágódott.

Az RLL Racing pilótája szerencsére sértetlenül megúszta a balesetet.

A második iowai futamot vasárnap, magyar idő szerint 20:00-kor indítják el.