NASCAR: Megvan a homár! „Monday Martin” brutális dominanciával nyert New Hampshire-en

NASCAR: Megvan a homár! “Monday Martin” brutális dominanciával nyert New Hampshire-en
credit: Meg Oliphant/Getty Images/NASCAR

NASCAR: Megvan a homár! “Monday Martin” brutális dominanciával nyert New Hampshire-en


Martin Truex Jr. mindent elsöprő győzelmét hozta a NASCAR Cup Series hétfőre halasztott Crayon 301-e.

A Joe Gibbs Racing versenyzője 254 kört töltött az élen, behúzta mindkét szakaszt, majd 0.396 másodperces előnyben száguldott át a kockás zászló alatt a másodikként leintett Joey Logano (Team Penske) előtt.

Ezzel a 43 éves veterán idei harmadik diadalát aratta, ebből a másodikat időjárás miatt elnapolt futamon.

Ráadásként Cup-karrierje során először ünnepelhetett a New Hampshire Motor Speedway victory lane-jén, magasba emelve a létesítvény védjegyének számító homárt.

Jelen sikere révén átvette a vezetést összetettben is, ami hat fordulóval a rájátszás előtt már szintén kritikus fontosságúnak számít, lévén az alapszakasz legjobbja 15 playoff-ponttal gazdagodik.

Harmadikként Kyle Larson ért célba a Hendrick Motorsports 5-ös Chevyjével, de top 5-ös befutót hozott Kevin Harvick (Stewart-Haas Racing) és Brad Keselowski (RFK Racing) is.

Felejthető fordulón van túl viszont Kyle Busch.

A Richard Childress Racing pilótája már a kvalifikáción falazott, a javítási munkálatok következtében pedig csak a legutolsó helyről rajtolhatott.

A két győzelemmel már a playoffban lévő kétszeres bajnok folyamatosan küszködött betegeskedő autójával, szenvedései végére pedig a 71. körben történt falazása tette ki a pontot.

Szintén idő előtt búcsúzott Noah Gragson is.

A Legacy Motor Club újonca ismét fékhiba miatt vágódott a falnak. Szerencsére az ütközés nem volt akkora erejű, mint legutóbb Nashville-ben, ahol sikerült agyrázkódás is összeszednie, kihagyva a következő, sonomai futamot.

A legnagyobb vesztes viszont Aric Almirola és Ryan Blaney lett.

A hajrában még úgy tűnt, komoly esélye lehet a győzelemre, az utolsó kiállása során azonban a Team Penske 12-es Fordjának csapata úgy engedte vissza a pályára, hogy előtte még ott volt egy légtömlő. Ezen Blaney át is hajtott, aminek köszönhetően a versenyirányítás büntetésből a mezőny végére száműzte, így meg kellett elégednie a huszonkettedik pozícióval.

Almirola sorsa a 162. körben pecsételődött meg. Az SHR-es vezető pozícióban haladva falazott, köszönhetően egy meglazult, kerékrögzítő anyacsavarnak.

Az Almirolához hasonlóan szintén a rájátszásért küzdő Chase Elliott a tizenkettedikként fejezte be a versenyt és egyetlen szakaszpontot sem tudott szerezni.

Ennek következtében a 2020-as bajnok lemaradása továbbra is 60 egység a top 16-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy a hátralévő hat futamon már tényleg muszáj lesz győznie a bajnoki hajrában való részvétel érdekében, mivel pontok alapján az esélye már csak matematikai.

A NASCAR Cup következő futamát július 23-án, a Pocono Racewayen rendezik.