A versenyzők alsó korhatárának emeléséért lobbiznak a NASCAR-bajnokok

A NASCAR megemelheti a versenyzők alsó korhatárát
credit: Sean Gardner/Getty Images/NASCARA jelenlegi szabályok értelében a NASCAR Cupban csak 18. életévüket betöltött versenyzők teljesíthetnek komplett szezont, míg a nemzeti harmadosztályt képező Truck Seriesben már 16 esztendős kortól kezdve próbára tehetik magukat a pilóták.

Utóbbi tinédzserek azonban csak épített pályán, vagy maximum egymérföldes oválon vezethetnek egészen addig, amíg el nem érik a bűvös tizennyolcat.

A late modelek között azonban már jóval elnézőbbek és számos bajnokságban tárt karokkal fogadják a gyerekkorból éppen csak kinőtt versenyzőket is a felnőttek mezőnyében.

Ez a gyakorlat pedig igencsak aggasztja Tony Stewartot.

„Nem tetszik nekem az az irány, amerre a sport tart” – nyilatkozta az Autoweeknek Smoke, aki NASCAR Cup és az IndyCar mellett több bajnoki címet szerzett dirtpályákon is, manapság pedig már a drag-szakágban próbálgatja szárnyait.

„Nem kizárólag a NASCAR-ra célzok, mert vannak olyan late model szériák, ahol már 12-14 éves gyerekeket is autóba ültetnek. Ennek az égvilágon semmi értelme.”

A volán mögötti karrierje mellett pályákat tulajdonló (mint pl. az Eldora Speedway) és saját versenysorozatokat (All Star Circuit of Champions, SRX Series) irányító Stewarttal tökéletesen egyetért Brad Keselowski is.

„Rossz szolgálatot tett a sportunknak és magának az iparágnak az, hogy ennyire levitték a korhatárt a különböző szériákban” – véli a 2012-es Cup-bajnok, egyben az RFK Racing társtulajdonosa.

„Ebben az életkorban még nem várható el az az érettségi szint, ami ahhoz kell, hogy jól tudják kezelni a kihívásokat, rájuk váró feladatokat. Ezért is tartom pont a gyerekekkel szemben igazságtalannak ezt a trendet, mert [a korai, profi szintű versenyzéssel] a személyiségük sem tud optimálisan fejlődni és ez hátrányosan fogja érinteni őket a későbbi életükben.

Hagyni kellene a 16 éveseknek azt, hogy 16 évesek legyenek. Ne próbáljanak meg belőlük szupersztár autóversenyzőket kreálni, mert az rengeteget árt nem csak nekik, de magának a paddocknak is.”

Keselowski elárulta, hogy őt a szülei nem engedték versenyezni addig, amíg be nem töltötte a 14-et.

Ha pedig rajta múlna, akkor a Cupban csak olyan pilóták kapnának lehetőséget, akiknek életkora már kettessel kezdődik.

„Akkoriban gyűlöltem ezt a döntésüket, most viszont már nagyon tisztelem, mert rájöttem, mekkora áldás is volt valójában. Lehet, hogy jobb pilóta lennék, ha hamarabb elkezdem, emberként viszont rosszabbá válhattam volna. Az, hogy 14 éves koromig nem versenyezhettem lehetővé tette számomra, hogy úgy fejlődjek, ami a karrieremet szolgálta és a személyiségem is megfelelően formálódjon.”

A téma kapcsán a NASCAR elnöke, Steve Phelps elárulta, vizsgálják annak lehetőségét, hogy a szervezet három nemzeti szériájában módosítanak az alsó korhatáron.