NASCAR: Körhátrányból nyert Byron a félbeszakított atlantai futamon

NASCAR: Körhátrányból nyert Byron a félbeszakított atlantai futamon
credit: Chris Graythen/Getty Images/NASCARAhogyan arra az előrejelzések alapján számítani lehetett, az időjárás tette ki a pontot a NASCAR Cup Series atlantai Quaker State 400-ának végére.

Az eső már a verseny első szakaszától kezdve folyamatos fenyegetést jelentett a mezőny számára, aminek révén minden egyes körben intenzív, késhegyre menő csatát vívtak az autók.

Az égi áldás végül 75 körrel a tervezett táv teljesítése előtt, a 185.-ben érte el a másfél mérföldes ovál területét, a növekvő intenzitás miatt pedig semmi esély nem maradt a későbbi folytatásra.

Ennek következtében a győzelem a piros zászló pillanatában élen állt William Byronnál landolt, aki ezzel idei negyedik, eddigi Cup-karrierjét tekintve pedig a nyolcadik látogatását tehette a victory lane-re.

A Hendrick Motorsports pilótájának sikere nem jött könnyen, hiszen két alkalommal is a mezőny végére száműzetett egyszer egy pitben elgurult kerék miatti büntetés, majd egy Corey LaJoie-val történt ütközésből fakadó kiforgása miatt.

Mindennek köszönhetően pedig egy ponton még körhátrányba is került.

Byron győzelme révén újabb fix playoff-hely nem kelt el ugyan, a top 10-ben azonban tobzódtak a bajnoki hajráért küzdő pilóták.

Másodikként Daniel Suarez zárt a Trackhouse Racinggel, míg a harmadik pozíciót AJ Allmendinger kaparintotta meg a Kaulig Racing színeiben, de top 5-öt hozott még Michael McDowell és a rájátszásban már két diadala révén bent lévő Kyle Busch is.

A hatodik helyen az RFK Racing társtulajdonosa/pilótája, Brad Keselowski zárt, míg a hetedik pozciót JJ Yeley tudhatta magáénak.

A Rick Ware Racing veteránja ezzel a legjobb eredményét ünnepelhette a 2008-as, New Hampshire-i – eső miatt szintén rövidített – futam óta, ahol a harmadikként látta meg a kockás zászlót.

Ezt megelőző utolsó top 10-es eredményének pedig a 2013-as Daytona 500-on hozott tizedik helye számít.

A Hendrick Motorsportsnak azonban nem sok öröme maradt ‘Willy B’-n kívül.

Az első szakaszt még másodikként zárt Kyle Larson 5-ös Chevyjét a 92. körben ütötte meg Erik Jones, aminek hatására a 2021-es bajnok kiforgott. Az incidens magával rántotta Chase Briscoe-t és Austin Hillt is, egyúttal utóbbi pilóta futamának végét jelentve.

A balesetet követő kiállása után, már a pitből kijövet Larson autójának jobb-első kereke szó szerint szétrobbant, a keletkezett kár hatására pedig a 115. körben neki is fel kellett adnia a küzdelmet.Kvalifikációs malőrjét követően Alex Bowman csak a mezőny végéről kezdhette meg a futamot, a második szakaszban viszont már a top 5-ben tudhatta magát. A 156. körben viszont megforgott, érintve Denny Hamlin 11-es Toyotáját.

Komolyabb kár egyikük gépében sem keletkezett, a playoffért küzdő Bowman viszont csak a huszonhatodikként zárt, míg a kansasi győzelmével már biztosan bent lévő JGR-es a tizennegyedik lett.

Az HMS kvartettjének összetettben legalacsonyabban jegyzett versenyzője, Chase Elliott a futam során egyáltalán nem volt tényező, egy alkalommal pedig még a mezőny végére is visszaesett, miután kihajtott a lezárt pitbe.

Végül a tizenharmadik helyet tudta elcsípni a hazai pályájának számító Atlanta Motor Speedwayen.

A verseny a 125. körben egy többautós karambolt is szolgáltatott Erik Jones, Ross Chastain, Corey LaJoie, Tyler Reddick, Martin Truex Jr. és Ty Gibbs főszereplésével.

A baleset következtében Chastain azonnal kiesett, személyi sérülés viszont szerencsére nem történt.

A NASCAR Cup következő futamát július 16-án, a New Hampshire Motor Speedwayen rendezik.