„Átkozottul vad” aerocsomagot tesztel a NASCAR Cup

“Átkozottul vad” aerocsomagot tesztel a NASCAR Cup
credit: Jared C. Tilton/Getty Images/NASCARA NASCAR Cup július 16-ai futama után hat autó még biztosan maradni fog a New Hampshire Motor Speedwayen.

A teszt folyamán a vadonatúj, forradalmi aerocsomagot fogják vizsgálni, amitől a rövid oválokon zajló versenyek feljavulását remélik.

A Sportsnaut információi szerint bővebb részletekkel a NASCAR az elkövetkezendő héten rukkol elő, annyi viszont már most bizonyos, hogy az autók módosított alvázzal és splitterrel fognak pályára hajtani, emellett pedig számos további változtatást eszközölnek a leszorítóerőre vonatkozóan.

Az idei szezont megelőzően a NASCAR már változtatott a rövid pályákra vonatkozó aerocsomagon, aminek részeként 30%-kal csökkentették a leszorítóerőt, továbbá lerövidítették a hátsó spoilert. A változások azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket és az előzések továbbra is nehezen kivitelezhetőek.

„Több versenyt kihagytam abban az időszakban, amikor ezek a változások életbe léptek, de én semmi különbséget nem vettem észre [a tavalyi évhez viszonyítva]” – nyilatkozta Chase Elliott.

„Martinsville-en tértem vissza, amikor már ez a csomag volt érvényben. Ha akkor azt mondták volna nekem, hogy minden maradt a régiben, én simán elhittem volna.”

A versenyzők egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy a probléma megoldásának érdekében a lóerőket kellene növelni. A NASCAR azonban költségvetési okokból 670 LE-re korlátozta a 900 LE feletti teljesítményre is képes motorokat és eddig nem igazán mutattak hajlandóságot álláspontjuk megváltoztatására.

A mostani teszt kapcsán azonban Corey LaJoie már bizakodó.

„Vadonatúj aerocsomag lesz pályára küldve egy másik splitterrel és az eddigiektől teljesen eltérő filozófiával. A szimulátoros és áramlástani tesztek már most sikeresnek tűnnek. Az ötlet mögötti gondolatmenet átkozottul vad, de nekem nagyon tetszik.”