Gigabefektetőinek hála Andrettinek nem lesz szüksége fizetős versenyzőkre

Gigabefektetőinek hála Andrettinek nem lesz szüksége fizetős versenyzőkre
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiTavaly, a tervezett Forma-1-es projektével egyidőben jelentette be Michael Andretti az Andretti Global létrejöttét.

A cég a legendás családhoz tartozó, valamennyi szériában – IndyCar, Indy NXT, Formula E, Extreme E, Supercars, IMSA – szereplő csapatot maga alá vonja.

Az AG megszületése azonban csak a kezdet volt.

Az Andretti motorsport-birodalom az elmúlt szűk egy évben olyan gigantikus befektetőkkel gazdagodott, mint a Guggenheim Securities, valamint a Group 1001, amelynek leányvállalata, a Gainbridge évek óta kiemelt szponzoruk.

A pénzügyi cég 2018-ban jelent meg a csapatnál, méghozzá Zach Veach jóvoltából, akitől két évvel később, szezon közben megváltak ugyan, a Gainbridge viszont hű maradt az AA-hez.

Vagyonos támogatója révén tudott szert tenni az ülésre a Veachet váltott – de másfél idény múlva szintén távozott – James Hinchcliffe, vagy éppen a jelenlegi pilótafelállás fizetős tagját képező Devlin DeFranceso is.

A legfrissebb hírek szerint azonban Andrettiék jövőre már lekerülnek a pénzes versenyzőket alkalmazó alakulatok listájáról.

A fentebb említett invesztoroknak hála megnövekedett költségvetés jóvoltából a cél immár az, hogy a kvartettjük összes tagját ők maguk, a tehetségük alapján választhassák ki.

Ezáltal pedig szakíthatnak az eddigi (kényszerű) gyakorlattal, miszerint az egyik autójukat „bérelhetővé” teszik anyagi fedezettel bíró pilóták számára.

„Nem titok, hogy jövőre négy autóval akarunk indulni fizetős versenyző nélkül” – erősítette meg a terveket a RACER-nek Rob Edwards, az AA operatív igazgatója.

A jelenlegi négyesből Kyle Kirkwood és Colton Herta rendelkezik hosszabb távra szóló szerződéssel. Utóbbi kaliforniai tavaly októberben hosszabbított egészen 2027-ig gárdával, egyúttal pedig az IndyCar mezőnyének magasan legjobban fizetett tagja is lett.

Romain Grosjean, valamint a már említett DeFrancesco kontraktusa azonban az idei év végén lejár.

A potenciális, új versenyzők listáján több F1-es, F2-es és FE-s szerepel, de a pletykák szerint esélyesnek számít a jelenleg a Chip Ganassi Racinget erősítő Marcus Ericsson, a Juncos Hollinger Racinget szolgáló Callum Ilott, valamint a Dale Coyne Racingtől év végén már biztosan távozó David Malukas is.