Verstappen szó szerint üvöltött a NASCAR chicagói futama alatt – „Én nem tudok így vezetni”

Verstappen szó szerint üvöltött a NASCAR chicagói futama alatt – “Én nem tudok így vezetni”
credit: Philip Platzer/Red BullA NASCAR már az atlantai hétvégére készül, a sportág közösségét azonban továbbra is a chicagói futam tartja izgalomban.

A Cup történetének legelső, utcai pályás megmérettetését a háromszoros Supercars-bajnok Shane van Gisbergen nyerte meg, aki ezzel kereken 60 év után az első olyan pilóta lett, aki rögtön a debütáló versenyén eljutott a széria victory lane-jére.

Teljesítménye kapcsán Joey Logano kijelentette, hogy hülyét csinált a mezőnyből egy külföldi, Chase Elliott „egy külön ligának” titulálta, Denny Hamlin megkoronázná, Kyle Larson pedig az elképesztő pedálkezelését látva arra a megállapításra jutott, hogy ő maga labdába sem rúghatna a Supercarsban.

SVG igyekezett csillapítani a körülötte kialakult irdatlan hype-ot, mondván a cuposokkal ellentétben neki már óriási tapasztalata van utcai vonalvezetéseken, egyúttal pedig azt is próbálta nyomatékosítani, hogy nagy oválon biztosan nem lett volna ennyire sikeres.

A 34 éves új-zélandi alkalmazkodóképessége ugyanakkor legendásnak számít.

A Supercars és most már a NASCAR mellett győzelemmel rendelkezik sprint carral dirt oválon, ünnepelhetett már diadalt hazája rally-bajnokságában, míg élete első WRC2-futamán, szintén Új-Zélandon harmadik lett.

Emellett 2016-ban behúzta a Blancpain GT Series bajnoki címét, míg egy évvel korábban másodikként intették le a daytonai 24 órás GT-kategóriájában.

Legutóbbi Cup-sikere pedig akkora publicitást hozott a NASCAR-nak globálisan, amire Ross Chastain tavalyi, martinsville-i falfutása óta nem volt példa. Külön érdekesség, hogy utóbbi pilóta annak a Trackhouse Racingnek teljes szezonos tagja, mint amellyel SVG megejthette nagy bemutatkozását.

Győzelme lenyűgözte Max Verstappent is, aki saját bevallása szerint csak azért maradt ébren európai idő szerint hétfő hajnalig, hogy élőben szurkolhassa végig jó barátja debütálását.

„Soha életemben nem voltam még ennyire ideges, miközben valaki mást néztem versenyezni a győzelemért” – mondta a kétszeres F1-es világbajnok Silverstone-ban.

„Szó szerint üvöltöttem a monitorom előtt, hogy nyerje meg! Nagyon, nagyon meggyőző, ha csak úgy beugrasz egy általad ismeretlen autóba. Ő megtette és abszolút uralta a versenyt!”

Verstappen eleve tisztában volt SVG képességeivel, hiszen nem csak követi a pályafutását, de a holland által alapított esport-gárdánál, a Team Redline-nál csapattársak is.

„Nagyszerű versenyző és tudom, hogy mire képes a volán a mögött különböző szakágakban. Fantasztikus a Supercarsban, ami nyilván az ő terepe. Ugyanakkor fantasztikus rallyautóban és most már egyértelműen a NASCAR-ban is. Ez Shane. Egy őrült jobb lábbal fékező!”

Verstappen szintén nagy rajongója SVG rendkívüli pedálhasználatának.

„Állandóan látom a szimulátorban. Ő is tagja a Team Redline-nak és néha együtt versenyzünk. Őrület, hogy milyen gyors ezzel a technikával, emellett pedig az üzemanyaggal is nagyon jól bánik. Érdekesnek tartom, én nem tudok így vezetni. Ő viszont így nőtt fel.”

Adta magát a kérdés, hogy vajon Verstappen követné-e az SVG-i utat és egy napon kipróbálná-e magát a NASCAR-ban.

„Nem, nem az én stílusom! – hűtötte le a kedélyeket.

„Szeretem nézni, nagyon klassznak tartom a versenyeket és örülök Shane-nek. Egy futamra viszont boldogan kilátogatnék, innék egy sört és élvezném a show-t.”

KAPCSOLÓDÓ: VIDEÓ: 18. helyről az élre – Így oktatta a NASCAR Cup mezőnyét SVG a chicagói futamon